Jill
Jill Persoonlijk 11 sep 2019

7 tips als je wilt beginnen met freelancen

Rond de middag uit bed rollen, rustig ontbijten en dan een paar uur in een hippe koffiebar op je laptop tokkelen? Wij tekenen er meteen voor, maar het is niet echt hoe het standaard freelance leven eruitziet. Ons zusje Bedrock gaf ons (en jullie) 7 tips voor iedereen die graag wil beginnen met freelancen. 

Durf te vragen wat je waard bent

Durf als freelancer te vragen wat je waard bent. Je zult er snel achter komen dat freelancers lang niet altijd gerespecteerd worden en worden gezien als goedkope krachten. Als je jezelf niet naar waarde schat en klussen aanneemt waar je eigenlijk veel te weinig voor betaald krijgt, krijg je vroeg of laat stress over je geld.

Bovendien verpest je op die manier ook de markt. Zolang er freelancers zijn die klussen aannemen voor te weinig geld, verandert er niets.

Weet ook wat je waard bent

Als freelancer bepaal je zelf hoeveel je verdient. Maar hoe bepaal je dat? Hoe weet je überhaupt wat je waard bent? Als je niet in jezelf gelooft, of bang bent voor de vele concurrentie, loop je al snel de kans dat je te weinig vraagt. Het bepalen van je (uur)tarief is voor elke beginnende freelancer lastig.

Op WorkJuice vind je een berekening voor je uurtarief. Denk er bijvoorbeeld aan dat je veel uren zult hebben die je niet kunt factureren (zoals mailen, reizen, boekhouden, marketing en vakantie vieren) en die je dus mee moet nemen in je uurtarief.

Zorg dat je jezelf niet voorbij loopt

Ben jij slecht in je werk achter je laten als je naar huis gaat? Dat is slecht nieuws als je gaat freelancen. Er is immers altijd wel iets te doen. Omdat je zelf je werktijd bepaalt, wordt de lijn tussen werk en privé heel dun. Of je dit aankunt, ligt helemaal aan jouw persoonlijkheid.

Er zijn genoeg freelancers die heel goed tijd voor zichzelf vrij kunnen maken, terwijl anderen dan weer constant op zoek zijn naar nieuwe opdrachten, wat natuurlijk doodvermoeiend is. Wees hier waakzaam voor en creëer rituelen en routines die je helpen je werkdag af te sluiten. Maak bijvoorbeeld de afspraak dat zodra je de kinderen van school gaat halen, jouw werkdag als freelancer erop zit.

Je kunt niet alleen maar opdrachten doen die je leuk vindt

Nee, je hebt misschien geen lastige baas meer, maar je krijgt wel te maken met lastige opdrachtgevers. En alhoewel je zelf kunt bepalen welke klussen je aanneemt, zul je op een gegeven moment in sommige industrieën een overweging moeten maken.

Klussen waar je niet echt een passie voor voelt, zullen waarschijnlijk beter betalen dan de projecten waar je écht voor bent gaan freelancen. En tja, er moet brood op de plank komen. De kunst is dus hier een balans in te vinden.

Maak je klaar voor afwijzing

Face it: heel wat van je mailtjes zullen onbeantwoord blijven, en je zult vaak worden afgewezen. Er is nu eenmaal heel wat concurrentie, en soms zoeken bedrijven ook gewoon niemand.

Vind een community

Helaas bestaat er geen handleiding voor beginnende freelancers. Waarschijnlijk zit je wel met een hoop vragen – hoe zit het met belastingen en waar vind je nieuwe opdrachten? – en dan kan een community je reddende engel zijn. Online vind je er een hoop, en ook offline zijn er vast een paar netwerken waar je je bij kunt aansluiten.

Zonder discipline red je het niet

Heel wat ondernemers stoppen er na een tijdje mee, omdat het niks voor hen was of ze niet genoeg discipline hebben om succesvol te worden. Ben jij iemand die een heel seizoen van ‘Friends’ kan bingen terwijl je eigenlijk nog bakken werk hebt liggen? Helemaal oké, maar dan ga je het als freelancer waarschijnlijk niet redden.

Ook interessant:

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
7 tips als je wilt beginnen met freelancen
Sluiten