Marleen
Marleen Kids 27 jan 2020

5 tips om heimwee bij je kind te voorkomen (of te verzachten)

Hoewel de oorzaak voor heimwee vaak moeilijk te achterhalen is, kun je je kind wel helpen het gemis naar thuis te verminderen. Hierbij 5 tips om heimwee bij je kind te voorkomen of te verzachten.

1. Zoek samen naar een oplossing

Als je kind heimwee heeft, is het belangrijk om de gevoelens van je kind bespreekbaar te maken en samen naar een oplossing te zoeken. Hoe meer je je kind betrekt bij dit proces, des te beter. Geef je kind bijvoorbeeld inspraak in jullie vakantiebestemming. Zo krijgt hij of zij meer zin in de vakantie, omdat hij of zij ook zelf iets te zeggen had over de bestemming.

2. Geef spulletjes mee van thuis

Je kunt bijvoorbeeld spulletjes meegeven die hem of haar aan thuis doet denken. Als je kleine spruit op kamp gaat, en je er dus zelf niet bij kan zijn, voelt ‘ie zich meer op zijn of haar gemak als er vertrouwde spulletjes in de buurt zijn. Een favoriete knuffel of een foto kan vaak wonderen doen. Heb je een vast parfum? Spuit dat dan even op die knuffel of op een ander doekje.

De gulden regel tijdens het griepseizoen

3. Oefen door korte tripjes te maken

In plaats van je kind al meteen een week op kamp te sturen, kan je het best even oefenen met korte tripjes. Ga samen al eens een dag of een weekendje op ‘vakantie’. Zo kan je kind hieraan wennen.

4. Zorg voor leuke afleiding

Maak tijd om met je kind over heimwee te praten, maar zorg daarna meteen voor leuke afleiding. Ga bijvoorbeeld een ijsje eten of speel een spelletje. Zo leert je kind ook plezier te hebben op vakantie.

 5. Blijf consistent bij heimwee

Eenzelfde ritme is ontzettend belangrijk voor je kind, dus probeer heimwee zoveel mogelijk op dezelfde manier aan te pakken als hij of zij weg is van huis. Zo zal je kind al snel onthouden dat het eigenlijk overbodig is. Tenslotte gaat heimwee vaak na een paar dagen al over.

Ook interessant:

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
5 tips om heimwee bij je kind te voorkomen (of te verzachten)
Sluiten