Jill
Jill Persoonlijk 3 jun 2019

Dankzij deze tips val je niet langer ten prooi aan impulsaankopen

Hou jij aan het einde van je geld ook nog een stukje maand over? Dan laat je je misschien vaker dan je lief is verleiden door spontane aankopen. Zo krijg je weer controle over je impulsieve shopdriften!

1. Bewustwording

De eerste stap naar genezing is altijd erkenning van het probleem. Zeggen we dat je een probleem hebt? Natuurlijk niet. Maar de kans bestaat wel dat je je niet volledig bewust bent van het totale bedrag dat je dagelijks, wekelijks, maandelijks uitgeeft.

Hou daarom eens een week lang elke uitgave bij: van die latte in het station en het broodje bij de lunch, tot de boodschappen voor het gezin. Noteer alles in een agenda, geef het een lelijk fluo-kleurtje en de waarheid zal je in je gezicht slaan.

2. Nieuwsbrieven: te veel verleiding

Oké, nu je weet dat je iedere week twintig euro kwijt bent aan pakjes kauwgom (maandelijks 80 euro, jaarlijks 960 euro!) is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Stap een: houd nieuwsbrieven van kledingwinkels en supermarkten uit je mailbox (gewoon even uitschrijven en klaar). Zo word je in ieder geval al niet verleid door die schreeuwende ‘20% korting’ van die schoenenwinkel die je normaal altijd voorbijloopt wegens ‘te duur’.

3. Lijstjes maken

Ga je boodschappen doen? Neem een lijstje mee. Ga je naar de bakker? Neem een lijstje mee. Ga je naar Ikea? Neem een lijstje mee. Neem. Altijd. Een. Lijstje. Mee.

Het zal nog steeds moeilijk zijn om die nieuwe repen van je favoriete chocolademerk te weerstaan, maar je wordt er in ieder geval aan herinnerd dat je eigenlijk alleen voor een bloemkool en vier worsten naar de supermarkt was gekomen.

4. Wat is het budget?

Een gouden tip om je impulsaankopen te onderdrukken is budgetten opstellen. Kijk aan het begin van de maand wat je grote kosten zullen zijn (bijvoorbeeld een lening afbetalen) en hoeveel je aan het einde van de maand graag op je spaarboekje zou zetten. Wat overblijft kun je verdelen over de andere kostenposten zoals eten en kleding.

Zit je er na de tweede week al door met je kledingbudget omdat je al drie online shopping sprees hebt gehouden? Tja … Pech dan. Dat wordt een sobere tweede helft van de maand.

5. Heb je het nódig?

Groenten en fruit heb je nodig, maar als je al een little black dress in je kledingkast hebt hangen heb je dat tweede zwarte jurkje echt niet nodig.

6. Belonen

Heb je een hele maand niets gekocht dat je niet nodig had? Dan heb je een beloning verdiend. Ga eens keer lekker uit eten en neem die dure wijn erbij. Droom je nog steeds van dat zwarte kleedje dat je drie weken geleden braafjes hebt genegeerd? Dan is het misschien toch wel de moeite om nog eens een kijkje te gaan nemen.

Met het geld dat je hierdoor bespaart, kun je werken aan je toekomst.

Lees ook: Zero-dollar days: de perfecte manier om bewuster met geld om te gaan

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Dankzij deze tips val je niet langer ten prooi aan impulsaankopen
Sluiten