Jill
Jill Persoonlijk 11 feb 2018

Tips om meer zelfvertrouwen te krijgen

Iedereen wil wel meer zelfvertrouwen. Dan wandel je gewoon ergens binnen zonder voortdurend te denken: ‘Wie is daar? Wat denken ze van me? Ik moet mijn buik intrekken. Was ik maar niet alleen. Maar hoe werkt dat, meer zelfvertrouwen krijgen? Dr. Ivan Joseph legt het je haarfijn uit in onderstaande TedxTalk.

Zelfvertrouwen is een vaardigheid

Joseph opent met het statement dat zelfvertrouwen een vaardigheid is en dat je vaardigheden kan leren. Hij definieert zelfvertrouwen als ‘de vaardigheid om te geloven dat iets je zal lukken ongeacht de omstandigheden of moeilijkheid’. Voor hem is zelfvertrouwen dan ook de belangrijkste vaardigheid die je kan hebben. Je kind leerde perfect binnen de lijntjes kleuren en recht te knippen met een schaar? Proficiat. Maar zodra je kind z’n zelfvertrouwen verliest in zichzelf, lukt dat toch niet meer.

Meer zelfvertrouwen krijgen

Tip 1

De sleutel tot meer zelfvertrouwen? “Repetition, repetition, repetition” oftewel: herhaling! In het boek ‘Outliers‘ schrijft Malcolm Gladwell dat je 10.000 uur oefening nodig hebt voordat je een vaardigheid volledig onder de knie hebt. En Dr. Joseph gaat akkoord: je moet een situatie creëeren waarin je denkt: ‘hé, ik heb dit al duizenden keren gedaan, ik kan dit, want het lukte voordien ook al!’

Het perfecte voorbeeld? J.K. Rowling, de auteur van de bestsellersreeks ‘Harry Potter’. Zij klopte aan bij maar liefst twaalf uitgevers voordat iemand haar de kans gaf haar boek op de markt te brengen. Twaalf keer een ‘nee’ horen. Twaalf keer de deur gewezen worden. Twaalf keer jezelf weer van de grond rapen en twaalf keer bijleren van de vorige keren. En doorzetten. En uiteindelijk slagen in haar opzet. Dat brengt ons bij het volgende punt …

De moeilijkheid van herhaling zit ‘m in doorzetten. Een maand lang twee keer in de week gaan joggen is makkelijk. Die tweede maand wordt al wat zwaarder en die derde geef je gewoonweg op. Doorzetten leidt tot herhaling en herhaling leidt tot een nieuwe vaardigheid. Zo simpel is het.

Tip 2

Breek jezelf niet voortdurend af. Iedereen heeft wel zo’n stemmetje in zijn hoofd dat je toefluistert (of schreeuwt) dat je niet goed, mooi, slim, sterk genoeg bent. In een pashokje denken vrouwen ‘verdorie, ik zie er dik uit’, terwijl mannen denken ‘verdorie, ik zie er mager uit, waar zijn mijn spieren?’

Beetje bij beetje praat dat stemmetje je de dieperik in, totdat je helemaal niet meer in jezelf gelooft. Maar, zo herinnert Dr. Joseph ons, doe zoals Mohammed Ali. Zijn lijfspreuk was ‘I am the greatest!’ Als jij al niet in jezelf gelooft, wie zal er dan in jou geloven? Wees ‘de kapitein van je schip en de meester van je lot’ zoals Dr. Joseph dat uitdrukt.

Een tip om dit stemmetje te onderdrukken in stormachtige tijden? Schrijf een self-confidence brief aan jezelf. Dat is een brief die je schrijft wanneer je vol zelfvertrouwen zit en waarin je schrijft hoe trots je bent dat je drie prachtige kinderen hebt opgevoed, dat je de juiste partner hebt gekozen, dat je die ene wedstrijd hebt gewonnen en dat je na lang sukkelen eindelijk doorhebt hoe je efficiënt een bed opdekt (dat is echt een kunst). In tijden van nood helpt zo’n positieve brief echt.

Kinderen met zelfvertrouwen opvoeden

Als ouder, coach, opvoeder en leerkracht is het dan ook belangrijk niet zo’n negatief stemmetje te zijn. Trapt Vince zijn bal huizenhoog over doel, omdat hij zijn been niet genoeg strekte en zijn knie te laag hield? Verbeter hem dan niet door te zeggen: ‘hou je been meer gestrekt en je knie hoger’. Dat boort alleen zijn zelfvertrouwen de grond in.

Kijk liever naar Lena. Zij strekt haar been, houdt haar knie hoger en scoort in doel. Dan prijs je haar: ‘Wauw, Lena, prachtig hoe je je been strekt en je knie hoog genoeg houdt’. Zo bouw je het zelfvertrouwen van Lena op en krijgt Vince onrechtstreeks de informatie die hij nodig heeft om beter te worden. Win-win.

Dr. Joseph’s conclusie? Geloof in jezelf, want als jij dat niet doet, zal niemand dat doen. En besef: iedereen is anders en dat hoort zo.

Bekijk zijn volledig relaas hier:

Lees ook: De juiste methode om je kind te straffen

Reageer op artikel:
Tips om meer zelfvertrouwen te krijgen
Sluiten