Jill
Jill Kids 2 sep 2019

Tips om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten

Het is soms frustrerend om te zien dat je kind zich inhoudt of gefrustreerd wordt simpelweg omdat het niet genoeg zelfvertrouwen heeft om iets te doen. Gelukkig zijn er enkele manieren waarop je het zelfvertrouwen van je kind kunt vergroten.

Het zelfvertrouwen van je kind vergroten

Neem dingen niet uit handen

Alleen als je je kind zelf tot een oplossing leert komen, zal het écht een gevoel van voldoening ervaren. Eén van de sleutels tot zelfvertrouwen is ervaren dat je iets kan. Je kunt uiteraard wel oplossingsgerichte vragen stellen (Hoe is het je eerder gelukt? Wat kun je doen om x te bereiken? …), maar de uiteindelijke oplossing moet van het brein van je kind komen.

Neem ook geen dingen uit handen omdat je kind er nog niet heel goed in is. Dat geeft net een deuk in zijn of haar zelfvertrouwen, want nu denkt je kind dat mama denkt dat ‘ie het nog niet zelf kan en als mama dat denkt is dat misschien wel waar. Laat je kind klusjes zelf doen of neem bijvoorbeeld een dier in huis dat je kind moet verzorgen door het iedere dag van eten en drinken te voorzien. Zelfstandigheid is alleen maar iets om te stimuleren!

Focus op het positieve

Soms is je kind zo gefocust op iets wat het niet kan, dat het vergeet wat het wél al allemaal kan. Jij kunt je kind helpen herinneren hoeveel dingen het al geleerd heeft, hoeveel vooruitgang hij of zij al gemaakt heeft.

Een leuke activiteit hierbij is om je kind iedere avond iets te laten opschrijven dat die dag goed is gegaan, waar het trots op is. Die verzamel je in een grote complimenten-pot of -doos waar je kind naar kan teruggrijpen als het even vergeet hoe fantastisch het is. Bovendien is dat dagelijkse moment van reflectie een mooie manier om je kind bewust te maken van de dingen die het wel al kan waardoor zijn of haar zelfvertrouwen weer net dat beetje groter wordt.

Nieuwe, maar haalbare dingen

Niets is beter voor je zelfvertrouwen om nieuwe dingen te proberen en te merken dat je er goed in bent. Kies daarom voor activiteiten die nieuw zijn, maar tegelijkertijd ook haalbaar. Kan je kind bijvoorbeeld al goed de verschillende munten uit elkaar houden? Laat hem of haar dan zelf dat ijsje gaan kopen. Of laat je kind eens naar oma bellen om iets te vragen. Iets dat wat spannend of eng is maar uiteindelijk blijkt te lukken geeft een enorme boost in je zelfvertrouwen.

Ook interessant:

Apetrotse Kinderen

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Tips om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten
Sluiten