Lai-Wah Chong
Lai-Wah Chong Kids 12 apr 2018

5 tips om huiswerk leuker en gemakkelijker te maken voor je kind

Huiswerk, je kind start daar al in het eerste leerjaar van de basisschool mee. Op deze leeftijd willen ze natuurlijk veel liever spelen dan werken en als ze naar het middelbaar gaan, prullen ze véél liever met hun gsm. Maak het voor je kind leuker en gemakkelijker met deze tips om huiswerk te maken.

Je kan niet vroeg genoeg beginnen je kind te stimuleren om zijn huiswerk te maken. In het beste geval krijgt je kind straks zelfs zin om aan zijn huiswerk te beginnen (of hij vindt het gewoon íets minder erg).

Tips om huiswerk leuker te maken

Richt een leuke, kleurrijke werkplek in

Een inspirerende en kleurrijke werkomgeving kan je helpen productiever én creatiever te zijn. Dat geldt natuurlijk ook voor je kind.

Of hij nu een eigen bureau heeft of altijd aan de eettafel werkt, maak ergens een speciaal hoekje waar hij fijn kan werken. Zorg voor gezellige kleurpotloden, een leuke gom en ander schrijfgerief, zodat huiswerktijd een stukje leuker wordt.

Beloon hem

Je kind iedere keer dat hij zijn huiswerk maakt belonen, klinkt een beetje tricky, maar als je het op de goede manier doet kan het zeker effectief zijn. Het best beloon je je kind met iets simpels als een uurtje TV kijken, gamen of samen iets leuks doen.

Dit werkt vaak beter dan hen voortdurend lekkere snoepjes of nieuwe lego-kastelen te kopen. Jij kent je kind het best, dus zoek een kleine beloning uit die goed past bij zijn hobby’s en interesses.

Stel een huiswerktijd in

De meeste kinderen werken beter als ze structuur in hun dag hebben, dus het kan een idee zijn om elke dag op een vast tijdstip een huiswerk-uurtje in te plannen.

Probeer dit uurtje zo tactisch mogelijk in te plannen, op een moment dat je kind het het minst erg vindt. Direct na school is vaak bijvoorbeeld niet ideaal. Laat hem eerst even relaxen voor de TV met een snack.

Laat je kind bepalen wanneer het huiswerktijd is

Kinderen hebben maar al te graag zeggenschap, dus laat je je kind best zelf bepalen wanneer hij dat huiswerk-uurtje inplant. In plaats van dat je hem vertelt wanneer het tijd is, ga je met hem rond de tafel en vraag je wat hem het beste uitkomt.

Misschien wil hij het bijvoorbeeld wél direct na school doen, (dan is hij er maar vanaf) terwijl jij juist had bedacht dat moeilijk was, omdat hij zou moeten bekomen van een dag op school.

Gebruik technologie

Vroeger riep je waarschijnlijk dat de iPad of computer uit moest wanneer het tijd was om huiswerk te maken. Maar je kand ook zoeken naar manieren waarop technologie je kind juist kan helpen met de opgaven.

Er zijn enorm veel apps die kinderen spelenderwijs helpen met bepaalde vakken en het internet is natuurlijk ideaal om bepaalde dingen op te zoeken. De kans is groot dat je kind het op deze manier een stuk interessanter vindt.

Maak huiswerk zijn eigen verantwoordelijkheid

Huiswerk maken is bij uitstek een manier om je kind verantwoordelijkheid aan te leren. De enige die uiteindelijk baat heeft bij het maken van zijn opdrachten, is hijzelf natuurlijk.

Maak duidelijk wat er gebeurt als hij zijn huiswerk niet maakt. Valt je raad in dovemansoren? Dan zal hij het zelf wel uitvogelen.

Wanneer je kind voelt dat het zijn eigen verantwoordelijkheid is, zal hij de directe gevolgen van zijn acties zien. En dat kan motiveren.

Reageer op artikel:
5 tips om huiswerk leuker en gemakkelijker te maken voor je kind
Sluiten