Jill
Jill Thuis 16 jul 2018

8 tips om iedereen ‘s ochtends op tijd de deur uit te krijgen

Ochtenden zijn voor iedereen pittig, maar als ouder kom je al helemaal niet in 1, 2, 3 de deur uit. Want je moet niet alleen jezelf aankleden, ook je kinderen moet je bij de hand nemen om zichzelf een beetje presentabel te maken.

Met deze acht tips wordt op tijd de deur uit gaan acht keer makkelijker. Let maar op!

1. Probeer eten zoveel mogelijk voor te bereiden

Door ‘s avonds alvast wat broodjes te smeren of overnight oats klaar te zetten, spaar je ‘s ochtends al heel wat tijd. Voeg daar nog wat snacks aan toe die je op zondag kan meal preppen (hartige muffins of havermout-bananenrepen) en die brooddoos is zo gefixt!

2. Verdeel de taken

Het is belangrijk dat iedereen doet wat ‘ie zelf kan. Dit is al helemaal een vereiste wanneer je meerdere kinderen hebt rondlopen. Geef je oudere kinderen verantwoordelijkheid door ze hun jongere broertje of zusje te laten helpen en spring bij waar nodig.

Maak er een spelletje van door een prijs uit te reiken aan degene die als eerste klaarstaat.

3. Snooze NIET

Hoe moeilijk het ook is, snoozen doe je beter niet. Want die vijf extra minuten zorgen er echt niet voor dat je je beter uitgerust voelt én je kunt ze goed gebruiken om je ochtendroutine iets rustiger aan te pakken. Vergt wat oefening, maar is de moeite waard!

4. Kies ‘s avonds kleren uit

Alle gezinsleden moeten hun kleren de avond van tevoren al klaarleggen. Dat scheelt ontzettend veel tijd én voorkomt dat je je dochter opnieuw naar haar kamer moet sturen, omdat ze midden in de winter haar kortste bloemenshort heeft aangetrokken.

5. Accepteer dat je meer tijd nodig hebt dan vroeger

Jij had vroeger misschien maar vijftien minuten nodig om je klaar te maken, nu je kinderen hebt is dat niet meer het geval. Laat je wekker dan ook effectief vroeger afgaan, zodat je niet van hot naar her moet lopen om toch maar op tijd de deur uit te zijn.

6. Leg alles op zijn plek

Als je alle spullen die je wilt meenemen alvast klaarlegt bij je handtas voordat je gaat slapen, of in ieder geval een vaste plaats in huis geeft, ben je ‘s ochtends geen tijd meer kwijt omdat je je lippenbalsem niet vindt of je sleutels weer maar eens op mysterieuze wijze verdwenen zijn.

7. Maak lijstjes om je kleintjes met hun routine te helpen

Kinderen willen zich vaak zelf klaar maken, maar weten gewoon niet waar ze moeten beginnen. Door voor je kind een persoonlijk lijstje te maken met taken, kan hij het in no time zelf. Een simpel stappenplan doet wonderen, maar ook een scrum-board functioneert perfect als geheugensteuntje.

8. Kleed je eerst zelf aan

Als jij de lunchpakketten in je pyjama smeert, is de kans groot dat je je straks zelf moet haasten. Maak je eerst zelf klaar, voordat je in actie schiet voor de kinderen.

Succes!

Reageer op artikel:
8 tips om iedereen ‘s ochtends op tijd de deur uit te krijgen
Sluiten