Surinde
Surinde Body & beauty 17 apr 2019

Met deze tips overleven jij en je kinderen het pollenseizoen

Het pollenseizoen is weer aangebroken. Hou je dus maar vast voor onophoudelijke niesbuien, tranende ogen en een berg volgesnoten zakdoekjes. Is je kind allergisch of heb je zelf last van die vervelende pollen? Dan schieten wij je te hulp met deze 10 tips om het pollenseizoen dit jaar te overleven.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een vorm van allergie. Als je hier last van hebt betekent dit dat je overgevoelig bent voor bepaalde soorten stuifmeel van grassen, planten of bomen. De stuifmeelkorrels die worden afgegeven worden ook wel pollen genoemd.

tips tegen pollen

10 tips tegen pollen

1. Weet voor welke pollen je gevoelig bent, zo kan je tijdig de nodige voorzorgen nemen.

2. Hou rekening met hooikoortsberichten op de radio en het internet ( vb. Pollennieuws.be). Je klachten hangen af van de stuifmeelconcentratie in de lucht en zo’n instanties houden je op de hoogte van wat de toestand precies is.

3. Neem een douche voordat je naar bed gaat; zo was je de pollen uit je haren en zal je beter slapen.

4. Het weer heeft een invloed op de stuifmeelconcentratie. Hoe warmer het is, hoe hoger de concentratie stuifmeel. Op winderige dagen verspreiden de pollen zich makkelijker, bij regen wordt de lucht gereinigd. Dus ga wandelen als het net heeft geregend, maar blijf zoveel mogelijk binnen bij een hoge pollenconcentratie en ongunstige weersomstandigheden.

5. Breng vaseline aan onder de neus, zodat een deel van de pollen blijft plakken.

6. Laat bij voorkeur je natte was binnen drogen, zodat het stuifmeel niet op je kledij terecht komt. Als je de natte was echt buiten wilt drogen, doe je dat het best vlak na een regenbui. Maar wel niet als het nog regent, want dat zou contraproductief zijn.

7. Stofzuig regelmatig en neem je meubels af met een vochtige doek.

8. Vermijd bossen, parken en weilanden, en ga liever niet kamperen of picknicken in de vrije natuur. Daarentegen is een dagje aan het strand wel een aanrader. Aan zee vliegen er veel minder pollen in de lucht, vooral de pollen van bomen vind je daar veel minder. Kies dus voor een dagje uitwaaien aan het strand om de pollen te ontvluchten.

9. De hoeveelheid pollen is ‘s ochtends voor 10 uur nog redelijk beperkt, dus als je je huis wilt verluchten doen het dan voor dit tijdstip. Eveneens wordt er aangeraden om buitenactiviteiten ook te doen voor 10 uur.

10. Natuurlijk het belangrijkste van allemaal: gebruik de juiste medicatie en doe dat op het juiste moment.

Lees ook:

5 momenten waarop natte babydoekjes jouw dag redden

Doe de test: welk type kleuter heb jij thuis rondlopen?

6 tips om gezond te leven (zonder op je eten te letten)

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Gezondheid.be

Reageer op artikel:
Met deze tips overleven jij en je kinderen het pollenseizoen
Sluiten