Jill
Jill Persoonlijk 10 aug 2019

Tips voor ouders nadat hun kind uit de kast is gekomen

Dit weekend kleurt Antwerpen in alle kleuren van de regenboog tijdens de Antwerp Pride om te vieren dat je kunt zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt. Maar hoe reageer je het best als je kind uit de kast komt? En hoe kun je hem of haar het best steunen? Hier zijn alvast wat tips.

Hoe reageren als kind uit de kast komt

Wees attent

Misschien voelde je het al langer aankomen, misschien komt het nieuws als donder bij heldere hemel. Hoe dan ook is het iets dat al lang bij je kind speelt en vergt het waarschijnlijk veel moed om het tegen jou te zeggen. Probeer daarom je (eventueel negatieve) primaire reactie te onderdrukken en vooral je kind gerust te stellen.

Geef je kind het gevoel dat het je alles kan vertellen. Stel vragen en toon interesse. Hou het gesprek gaande: je kind heeft dit gesprek waarschijnlijk al keer op keer afgespeeld in zijn of haar hoofd en het zal hem of haar geruststellen dat jij rustig blijft en dat hij of zij het hele verhaal kan doen. Laat zien dat het uit de kast komen niets verandert aan jouw liefde voor je kind.

Leer bij

Veel begrippen zijn niet in één zin uit te leggen. Ga daarom niet te kort door de bocht als je kind bijvoorbeeld vertelt dat hij homo is. Net zoals niet alle hetero mensen hetzelfde zijn, zijn niet alle homoseksuelen hetzelfde, noch alle transgenders, noch alle lesbiennes, … Doe onderzoek en vraag eventueel aan andere homoseksuelen hoe zij hun uit de kast komen ervaren hebben. Zo leer je meer bij over hoe je kind zich misschien voelt. Misschien heb je wel vragen waar je je kind niet direct mee wil belasten, maar wel antwoorden op wilt.

Praat, praat, praat

Maar de grootste bron van informatie is natuurlijk je kind zelf. Als je vragen hebt, stel die dan zeker. Maar doe dat wel altijd op een respectvolle manier. Toon interesse in hoe hij of zij het ervaart. Zelfs als je kind het tegen jou heeft verteld, kan het zijn dat hij of zij er zelf nog mee in de knoop ligt. Creëer genoeg kansen om opnieuw over het onderwerp te praten zodat er een open communicatie tussen jullie beide is.

Vraag toestemming om het nieuws te delen

Je kunt echt wel raad vragen aan je beste vriendin op voorwaarde dat zij het nieuws nog stil houdt. Maar als je er echt openlijk met meerdere mensen over wilt praten, vraag je eerst best toestemming aan je kind om het nieuws bijvoorbeeld met familie te delen. We herhalen nog eens: het is niet zo dat als je kind het tegen jou durft te vertellen, dat het niet meer in de knoop ligt met zichzelf of het al meteen aan iedereen wil bekend maken. Respecteer daarom het tempo van je kind.

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Tips voor ouders nadat hun kind uit de kast is gekomen
Sluiten