Jill
Jill Thuis 5 jun 2019

Toe aan een nieuwe carrière? Deze dingen kun je beter niet op je cv zetten

Je cv opmaken blijft een lastige taak, want niemand weet echt hoe je dat nu precies doet. Hier zijn alvast vijf dingen die je achterwege kunt laten als je kans wil maken op die droomjob. 

Welke dingen mag je niet op je cv zetten?

Het is verleidelijk om veel op je cv te zetten. Maar zoals zo vaak geldt ook hier ‘less is more’. Hier enkele tips.

1. Vermijd onnodig moeilijk taalgebruik of jargon

Hoe professioneel de persoon die jouw cv gaat bekijken ook is, hij of zij gebruikt niet altijd dezelfde taal als jij. Vaak wordt een cv door een recruiter in behandeling genomen en die heeft vaak veel minder kennis van het vak dan jij. Probeer een cv daarom niet te zien als Houd het daarom liever iets simpeler en vermijd onnodig moeilijk taalgebruik.

2. Irrelevante werkervaring

Jouw cv moet tonen waarom jij geschikt bent voor die ene baan. Dat je twee zomers tante Mia in de plaatselijke supermarkt hebt geholpen is dus niet echt een overtuigend punt als je bijvoorbeeld solliciteert voor een functie als leerkracht of data-analist. Heb je daarentegen ervaring als leidster bij een jeugdbeweging is dat wel interessante informatie als je graag les wil geven.

Uiteraard is de situatie helemaal anders als je schoolverlater bent. In dat geval kun je een bijbaantje tijdens je opleiding er wel op plaatsen om bijvoorbeeld motivatie om te werken te tonen.

tijd voor een nieuwe job

3. Carrièredoelstellingen

Sommigen voegen graag hun carrièredoelstellingen toe aan hun cv. Je wilt uiteraard tonen hoe gemotiveerd je bent om te werken, maar verplaats je eens in je potentiële werkgever. Die wil niet horen wat jij wilt bereiken, maar in de eerste plaats wat jij hem of haar te bieden hebt.

4. Onprofessionele gegevens

En dan in de eerste plaats onprofessionele e-mailadressen zoals [email protected] of het mailadres van de huidige werkgever. Beide staan ontzettend onprofessioneel. Maak daarom een simpel e-mailadres aan met daarin je voor- en achternaam. Je hoeft ook niet te vermelden hoeveel kinderen je hebt of wat je huidige relatiestatus is.

zwanger solliciteren

5. Social media

Tenzij je solliciteert voor een functie waarin je sociale media moet gebruiken, voeg je het best geen links naar bijvoorbeeld je Instagram-account toe. Zorg te allen tijde dat er geen gênante foto’s van jou op het internet rondzwerven, dat is punt één. Maar zelfs daarna is het toevoegen van een social media-account steeds risicovol. Misschien is jouw recruiter wel een ontzettende technohater en schiet jouw bezoekje aan Tomorrowland in 2012 wel in het verkeerde keelgat. You never know. 

Lees ook:

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Toe aan een nieuwe carrière? Deze dingen kun je beter niet op je cv zetten
Sluiten