Waarom je nu tomaten moet invriezen voor soepen en sauzen

Culinair

Tomaten bewaar je best niet in de koelkast, maar hoe zit dat met invriezen van tomaten? Dat is juist wel een goed idee, want zo kun je ze later in soepen of sauzen verwerken. 

Onze collega’s van Culy wezen ons erop dat dit het uitgelezen moment is om tomaten in te vriezen, aangezien die rode vruchten in de zomer op hun best zijn. Ze legden meteen uit hoe je dat precies doet, zodat je in de winter even lekkere tomaten kunt gebruiken wanneer je een lekkere bolognesesaus of tomatensoep maakt.

Tomaten invriezen: zo doe je dat

  1. Gebruik alleen rijpe tomaten om in te vriezen. Was en droog ze goed af. Verwijder met een scherp mesje het groene topje op de bovenkant waar het steeltje heeft gezeten.
  2. Stop de tomaten in een druk-en-sluitzakje of een speciale vriezerzak. Zorg ervoor dat er zo weinig mogelijk lucht in de zak zit.
  3. Leg de zak(ken) plat in de vriezer. De tomaten zullen na ongeveer 6 uur helemaal bevroren zijn en blijven zo nog 6 maanden goed.
  4. Is de tijd aangebroken dat je ze wil verwerken? Dan moet je ze de tijd geven te ontdooien. Haal ze uit de zak en laat ze rustig op kamertemperatuur ontdooien, dat duurt ongeveer een uur. Tip: zolang de tomaten nog bevroren zijn kan je ze makkelijk schillen.