Jutta Buytaert
Jutta Buytaert Thuis 24 dec 2018

De 12 types die gegarandeerd aanschuiven tijdens het kerstdiner

Tijdens de feestdagen schuif je aan tafel met de hele familie (of je vrienden) en naast het eten of de tafelschikking zijn dan ook je disgenoten food for thought. Deze types treft iedereen weleens aan het kerstdiner en hoewel ze een tikje cliché zijn, herken je er sowieso een aantal van jouw familieleden in … of jezelf misschien!

1. De nieuwe

Iemands nieuwe vriend of vriendin die voor het eerst de familie ontmoet. Maak het hem of haar niet te moeilijk en sla gerust een praatje (of leg ‘m nog eens uit hoe alle tantes en nonkels ook weer heten).

2. De eeuwige diëter


Waar jij om moet lachen, want wie is er nu op dieet tijdens de feestdagen? Maar goed, als zij (want: dat is bijna nooit een hij) geen kroketten wil, dan zijn er meer voor jou!

3. De gestresseerde gastvrouw

Ze stond erop om alles zelf te maken, ondanks ontelbare aanbiedingen van vrienden en familie om hun bijdrage te leveren in de vorm van voor- en bijgerechten of het dessert. Nu loopt de gastvrouw als een kip zonder kop door het huis. Ze is altijd gehaast, ze verdwijnt soms ineens van tafel en ze maakt zich continue ergens zorgen om. Duw haar een glas cava in handen en laat haar even ontspannen.

4. De verstokte voetbalfan

Het maakt niet uit welke clubs er spelen, hij (want dit is zo goed als zeker een man) móét tv kunnen kijken of zit de hele tijd op z’n telefoon te kijken. Geef hem gewoon eten voor de tv, want anders zit hij toch maar de hele tijd over voetbal te praten.

Lees ook: De eeuwige strijd tussen kinderen en de kerstboom

5. De onbeschaamde eter

Hij schuift seconden (nee, minuten) eerder aan dan de rest en is als eerste klaar met eten. En daar is hij trots op ook, want waarom zou je rustig en netjes eten als het ook snel kan?

6. De restjes-veroveraar

Deze bandiet komt met Tupperware-bakjes aan en is de eerste die helpt met ‘afruimen’ (lees: de overschot van de kalkoen in een potje doen en het in z’n zak steken voor iemand anders er ook maar naar kan kijken).

7. De kieskeurige eter

Hij of zij vindt eigenlijk niks lekker en dat is algemeen bekend. Dat er alleen een droog stukje kip en twee worteltjes op zijn bord liggen verbaast dan ook niemand.

8. De glutenvrije, veganistische macrobioot

Je weet wel, die persoon die alle gewone dingen niet ‘mag’ eten. De gastvrouw moet daar uiteraard rekening mee houden, of anders brengt die persoon al z’n eten zelf mee. “Deze veganistische, macrobiotische bonenpuree moet nog zo’n 30 minuten in de oven.” In jouw oven dus, waar de kalkoen ook nog wel een half uurtje moet blijven zitten.

9. De egotripper

Je weet wel, die persoon die tijdens élk gesprek z’n kennis wil etaleren. Popcultuur, wereldnieuws of politiek: hij vindt gegarandeerd dat hij er meer van weet dan al de rest. Dit kan overigens ook een zij zijn natuurlijk, wij geloven in emancipatie.

10. Iemand die door een heftige periode gaat

Een scheiding, een break-up, ziekte, werkloosheid, … Iedereen aan het kerstdiner heeft bagage, maar toch is er steeds iemand die het daar heel luid en emotioneel over wil hebben. En eerlijk, da’s niet erg, want misschien helpt het wel om een keer het hart te luchten.

11. De dronken tante of nonkel

Dit kan behoorlijk uit de hand lopen aan de kerstdis. Die dronken tante (of nonkel dus) heeft algauw een glaasje te veel op en wordt loslippig tijdens het kerstdiner. Ze roept dingen als ‘familie is alles!’ tegen iedereen die (niet) wil luisteren.

12. Degene die altijd op z’n telefoon zit

Deze persoon lijkt bijzonder ongeïnteresseerd in wat er tijdens het kerstdiner allemaal gebeurt. Om die smartphone is duidelijk veel meer te beleven en jij kunt eigenlijk net zo goed tegen een muur praten. Misschien moet je hem of haar even een WhatsAppje sturen om te vragen of ze de kroketten kan doorgeven, anders komt daar toch niets van.

Lees ook: Kerst met kinderen, zo hou je het gezellig aan tafel.

Reageer op artikel:
De 12 types die gegarandeerd aanschuiven tijdens het kerstdiner
Sluiten