Jill
Jill Persoonlijk 26 sep 2019

7 vaardigheden die je moet ontwikkelen om een huwelijk vol te houden

Oké, een huwelijk ‘volhouden’ is misschien wat bot uitgedrukt. Maar ergens zit er toch een kern van waarheid in: je huwelijk zal immers niet altijd van een leien dakje gaan. Gelukkig kun je heel wat vaardigheden ontwikkelen waarmee je je relatie goed kunt houden én weer goed krijgen mocht het even wat minder gaan.

1. Toon appreciatie

Appreciatie tonen staat synoniem als iemand op een positieve manier erkennen. Als volwassene moet je heus geen stickers meer krijgen of een snoepje zoals bij de tandarts als je je goed gedraagt, maar een simpele ‘dankjewel’ of ‘je weet echt hoe je me kan opvrolijken’ kan zoveel deugd doen aan je partner.

Een andere manier om appreciatie te tonen is er te zijn wanneer je partner je nodig heeft. Je hoeft niet te praten, dat kan hij of zij wel doen. En als hij of zij dat niet doet zegt een knuffel in stilte al genoeg. Erken je partner als ‘ie er is voor jou, en wees er wanneer hij of zij jou nodig heeft.

2. Luister, maar écht

Luisteren is moeilijker dan je zou denken. Het is niet simpelweg zitten naast een persoon die praat en af en toe knikken. Het is zoeken naar wat die persoon echt wil zeggen, het is hem of haar steunen door interesse te tonen, het is niet defensief worden, het draait niet om de juiste woorden te vinden, het draait om er zijn voor die persoon met je volledige aandacht en bieden wat die persoon nodig heeft.

Om het je partner makkelijker te maken, kun je voordat je je verhaal doet even aangeven wat je nodig hebt. Wil je gewoon een luisterend oor of wil je advies?

3. Flirten

In het begin van je relatie is het meestal eenvoudig om te flirten. Maar denk niet dat het niet meer nodig is elkaar het hof te maken zodra jullie een trouwring rond jullie vinger hebben.

Flirten brengt immers een gevoel van begeerte met zich mee, en geef zelf maar toe: dat is best fijn. Leg daarom even de focus helemaal op je partner: hou oogcontact, lach, laat je partner praten zonder hem of haar te onderbreken, leun wat in zijn of haar richting en luister. De emotionele intimiteit houdt niet stand als je er geen moeite meer in steekt.

4. Grenzen

What’s mine is yours and what’s yours is mine. Tuurlijk, maar jullie blijven wel twee aparte personen met op sommige vlakken aparte noden. Daarom is het belangrijk om je grenzen te (blijven) stellen nadat jullie elkaar het ja-woord hebben gegeven.

Hou je kinderen bijvoorbeeld uit de slaapkamer en ga iedere eerste vrijdag van de maand op date. Maar denk ook aan jezelf: spreek bijvoorbeeld af dat je partner iedere dinsdag op de kinderen past terwijl jij iets voor jezelf doet, al is het maar een koffiedate met vriendinnen of een warm bad zonder gestoord te worden. Donderdag is het dan jouw beurt om thuis te blijven.

5. Huwelijk boven kinderen

Met zo’n uitspraak kun je niet anders dan wat stof doen opwaaien. Maar bekijk het zo: koppels groeien vaak uit elkaar als ze te weinig tijd en aandacht aan elkaar besteden.

Zolang de kinderen in huis zijn hebben ze uiteraard wel een gemeenschappelijk doel: de kinderen gelukkig houden. Maar wat nu als die kinderen zelfstandig zijn en jullie met z’n tweetjes overblijven? Dan kom je er misschien wel achter dat je met een ‘vreemde’ in huis woont.

Onthoud daarom dat je je huwelijk prioriteit geeft over je kinderen. Dat betekent trouwens niet dat de kinderen soms niet even de prioriteit kunnen krijgen.

6. Herken je eigen noden

Ruzie komt voor bij de beste koppels. Soms gaat dat over onbenulligheden, op andere momenten zijn het serieuze conflicten. Hoe dan ook: probeer te herkennen wanneer een ruzie uit de hand begint te lopen en doe dan wat je moet doen om af te koelen.

Leg bijvoorbeeld uit dat je een pauze nodig hebt en ga een half uurtje wandelen. Zo voorkom je dat je te diep in het moment opgaat en achteraf spijt krijgt van dingen die je hebt gezegd. Je partner weet wel dat die dingen niet waar zijn zodra je je ervoor verontschuldigd, maar vergeven betekent niet altijd vergeten.

7. Erkenning

We spraken al kort over erkenning in het eerste puntje van dit artikel. Maar we komen er toch nog graag even op terug.

Erkenning is immers een vorm van steun en als je iets van je lief verwacht is dat toch wel dat hij je gelijk geeft wanneer je uitlegt hoe ambetant die collega van je is? Als je lief dan zegt dat je niet moet overdrijven is dat brandstof om een bomtje in jou te doen ontploffen.

Moet je dan je wederhelft altijd gelijk geven? Nee, dat hoeft niet. Maar je moet wel erkennen dat wat hij of zij ook voelt een terecht gevoel is. Dat is de basis van respect en respect is de basis van een geslaagd huwelijk. Als alles wat bekoeld is kun je vervolgens tonen dat je het ook op een andere manier kunt zien.

Ook interessant:

 

Bron: Fatherly

 

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
7 vaardigheden die je moet ontwikkelen om een huwelijk vol te houden
Sluiten