Jill
Jill Body & beauty 14 sep 2019

Dankzij deze tips hou je van je lichaam zoals het is

Body positivity is het idee dat ieder lichaam goed is zoals het is en evenveel waarde heeft. In een maatschappij waarin dik nog steeds als scheldwoord gezien wordt, een onbereikbaar schoonheidsideaal hoogtij viert en veel vrouwen hun lichaam niet mooi vinden, is het nog steeds moeilijk om van je lichaam te houden zoals het is. Gelukkig weet ons mindful zusje Bedrock wel raad.

Draag wat je wilt dragen

Nee, dat stukje blote buik kan écht niet als je nog geen drie kilo afgevallen bent en die kleur geel staat helemaal niet bij je huidskleur. Zolang je jezelf zo’n dingen wijs maakt zul je je inderdaad niet goed in je vel voelen.

Prent jezelf eerder in dat dat jurkje of die slobberbroek gewoon kei tof is. Want als je daar van overtuigd bent straal je dat ook uit, en cliché maar waar: goed in je vel zitten maakt je een stuk mooier.

Focus op wat je lichaam kan

Nee, jij kunt niet hoogspringen als Nafi Thiam en je hebt ook niet zo’n volle poep als Jennifer Lopez. Maar in plaats van je kapot te staren op je tekortkomingen, kijk je beter naar alle dingen die je lichaam wel kan, want dat ene flubbertje onder je oksel is niets in vergelijking met wat je lichaam allemaal voor je doet.

Je kunt fietsen, huppelen, dansen. Je lichaam heeft een kind op de wereld gezet en zorgt ervoor dat je genoeg energie hebt (hoewel dat niet altijd zo voelt) om de beste leefomgeving voor dat kind te creëren. Probeer er dankbaar voor te zijn dat je lichaam ademt, verteert en vet opslaat, want anders zou je helemaal niet kunnen overleven.

Sport voor je plezier

Veel mensen sporten alleen om meer eten te kunnen eten, maar sporten is zoveel meer dan dat. Als je niet steeds boos op jezelf wordt omdat je nét niet je persoonlijk record hebt verbroken met hardlopen, sport je misschien om de verkeerde redenen. Probeer terug te gaan naar het plezier dat je als kind haalde uit buitenspelen en laat de connectie tussen sporten en uiterlijk (op zijn minst enigszins) los. Als dat betekent dat je yoga wilt doen in plaats van een krachttraining, go for it!

Eet gezond én voldoende

Oké, het klinkt misschien wat hypocriet om nu te schrijven dat gezond eten de sleutel is tot liefde voor je lichaam. Maar geloof het of niet: er zijn mensen die op hun eetpatroon letten zonder dat ze ‘in shape‘ willen blijven. Nee, dat betekent niet dat je elk stukje chocolade moet overslaan (dat maakt je immers juist heel blij) of je rijst moet afwegen tot op de gram.

Gebruik gewoon je gezond verstand en eet waar je lichaam op dat moment behoefte aan heeft. Als je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt, zul je je fysiek én mentaal goed voelen.

Stop met ‘body checking’…

Body checking is er in vele vormen: van jezelf vergelijken met andere lichamen en even snel je buik intrekken als er een foto wordt gemaakt, tot elke week kijken of die broek al opnieuw past of simpelweg in een etalageruit checken of je kleding wel bedekkend genoeg is (want stel je eens voor dat mensen op straat je bovenarmen met putjes zouden zien – de horror). Als je echt van je lichaam wilt houden, zul je moeten proberen om dat niet meer te doen. Kost flink wat moeite, maar probeer het eens.

… maar vermijd spiegels niet

Dat je niet elk halfuur hoeft te controleren of je kleding wel goed zit, betekent niet dat je spiegels moet vermijden. Integendeel: hoe vaker je jezelf in de spiegel/op foto’s/etc. ziet, hoe meer je aan je lichaam gewend raakt.

Kijk jezelf de volgende keer wanneer je je tanden poetst eens aan in de spiegel. Vel geen oordeel, kijk gewoon en observeer. Na een paar dagen, weken of maanden zie je gewoon je lichaam, zonder dat de striemen of ongelijke borsten je opvallen.

Weet dat het oké is om slechte dagen te hebben

Ook mensen die over het algemeen van hun lichaam houden, doen dat soms niet. Je wordt nu eenmaal geconfronteerd met het idee dat dikke mensen ongezond zijn en dat iemand zo dun is dat het lijkt alsof ze anorexia heeft. Om nog maar te zwijgen over reclames waarin alleen ‘mooie vrouwen’ het perfecte leven hebben. Van je lichaam houden gaat met vallen en opstaan, en je moet het vooral niet meteen opgeven als het even wat minder gaat. Alleen al door het te proberen, zet je een gigantische stap.

En onthoud: wat ze je ook vertellen, ieder lichaam is een goed lichaam.

Ook interessant:

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Dankzij deze tips hou je van je lichaam zoals het is
Sluiten