Britt
Britt Kids 27 feb 2019

Vechtsport voor kinderen: 5 dingen die je moet weten

Overweeg jij om je kind aan te melden voor een vechtsport? Dan zit je vast nog met een aantal vragen. We hebben vijf belangrijke punten voor je op een rij gezet waar je rekening mee moet houden.

1. Welke vechtsport past bij je kind?

Er zijn echt ongelooflijk veel vechtsporten en ook al denk je dat alles een beetje op elkaar lijkt, dat is alles behalve waar. Er zijn tientallen vechtsporten waar je uit kan kiezen en het is wel belangrijk dat je goed kijkt naar wat bij jouw kind past.

Voor sommige vechtsporten heb je veel geduld nodig (wat voor een jong kind niet altijd gemakkelijk is). Andere vechtsporten daarentegen richten zich op zelfverdediging óf juist op de vechttechnieken zelf. Zoek dus van te voren goed uit welke vechtsport het beste aansluit bij de behoeften van jouw kind.

2. Vermijd hoge verwachtingen

Vechtsport leer je niet in een dag (en ook niet in een week of een maand). Je kind komt dus niet na de eerste les thuis als een karate kid. Voor vechtsporten geldt de regel: oefening baart kunst. Heel veel oefening dus. Het kan echt jaren duren voordat jouw kind een vechtsport onder de knie heeft. Het duurt niet voor niks jaren voordat je de zwarte band krijgt.

3. Discipline geldt niet overal

Sommige ouders overwegen om hun kinderen een vechtsport te laten doen voor de discipline. Realiseer je in dat geval wel dat dit niet overal geldt. Het kan zo zijn dat jouw kind als een engeltje naar zijn leraar luistert, maar thuis als een energieke vogel rondfladdert. Het kan er uiteindelijk wel voor zorgen dat jouw kind zich beter kan focussen op school, maar ook dit heeft tijd nodig.

4. Oefening baart kunst

Net zoals je kind thuis huiswerk maakt en oefent met een muziekinstrument, zal jouw zoon of dochter thuis ook aan vechtsporttechnieken moeten werken. Zeker als je kind beter wil worden in de sport, is het belangrijk dat je hier als ouder tijd aan besteedt.

5. Vechten is niet het belangrijkste

Het is een groot vooroordeel dat mensen hebben over vechtsporten. De sport draait niet alleen om vechten. Sterker nog, het tegendeel is waar. Kinderen worden er zelfverzekerd van en leren hoe ze zichzelf kunnen verdedigen.

Meer weten over hobby’s?

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Reageer op artikel:
Vechtsport voor kinderen: 5 dingen die je moet weten
Sluiten