Jill
Jill Culinair 25 jun 2018

7 vegetarische gerechten voor op de barbecue om je gasten mee te verrassen

Het barbecue-seizoen is weer geopend! Dat maakt iedere vlees- en visliefhebber blij. Maar ook als vegetariër kun je dan genieten. Wij hebben 7 heerlijke vegetarische gerechten voor op de barbecue verzameld.

Vegetarische gerechten voor op de barbecue

1. Gepofte bieten

Gepofte bietjes zijn heerlijk. Snijd de bieten in partjes en leg ze op een stukje aluminiumfolie. Sprenkel er wat olijfolie over en kruid met zout en peper.

Laat ze ongeveer een half uur tot een uur op het rooster liggen tot ze gaar zijn. Vind je dit te lang duren? Kook ze dan eerst 10 minuten voor en rooster ze daarna 20 minuten.

vegetarische gerechten voor op de barbecue

2. Fruit

Fruit kun je ook heerlijk grillen op de barbecue. Van appels, perziken en ananas tot mango, vijgen en bananen. Tip: check even of je gasten in team ‘ananas mag nooit opgewarmd worden’ of team ‘ananas is heerlijk warm’ zitten.

Je kunt het fruit aan spiesen rijgen of gewoon in grote stukken op het rooster leggen. Of maak pakketjes van aluminiumfolie of stevig bakpapier en sprenkel wat honing over het fruit. De honing karamelliseert het fruit, waardoor het extra lekker wordt.

vegetarische gerechten voor op de barbecue

3. Tofu-spiezen

Je kunt natuurlijk ook een vleesvervanger op de barbecue leggen, zoals tofu. Breng de spiesjes op smaak met een goede marinade. Leg ongeveer 8 minuten op de barbecue en de tofu zou lekker warm moeten zijn.

Op de barbecue krijgen ze die heerlijke rooksmaak en dat maakt het extra lekker.

vegetarische gerechten voor op de barbecue

4. Gegrilde groenten

Groenten grillen op de barbecue is een must. Je kunt allerlei groenten gebruiken: paprika, tomaten, groene asperges, aubergines, gevulde portobello’s, courgettes, …

Je kunt de groenten simpelweg op de barbecue leggen, maar je kunt ze ook aan een spies rijgen om zo een leuke mix te maken. Per groente is echter wel een andere garingstijd nodig, dus let daar goed op!

vegetarische gerechten voor op de barbecue

5. Groentepakketjes

Groenten kun je ook inpakken in aluminiumfolie, zodat er een pakketje ontstaat. Hier kun je dan allerlei lekkere groentjes in doen, samen met kruiden, olijfolie, kaas, wat je maar wilt. De groenten worden op deze manier als het ware gepoft en dat geeft ze een wat zoetere smaak.

Het is wel handig om de groenten eerst even voor te bakken of beetgaar te koken. Doe ze daarna in een stukje aluminiumfolie, vouw dicht en leg ze zo’n 5 tot 10 minuten op de barbecue.

6. Mais

Een gegrilde maiskolf is natuurlijk een klassieker! Je kunt de maïsbladeren eromheen laten of eraf trekken. Wat jij handig vindt.

Kook ze eerst zo’n 10 minuten beetgaar in gezouten water en leg ze dan zo’n 10 minuten op de barbecue. Lekker is om ze met wat boter en chilipoeder te bestrijken; dat geeft ze extra smaak.

En een tip die we van Nigel Slater kregen: verse vanille (eventueel gemixt door de boter) op je mais is hemels.

vegetarische gerechten voor op de barbecue

7. Mini-kaasfondue

Een laatste vegetarisch gerecht voor op de vega-barbecue is een mini-kaasfondue. Het enige dat je nodig hebt is een stuk camembert in een houten doosje en wat brood.

Het doosje leg je 10 tot 15 minuten op de barbecue. Als je het eraf haalt, is de kaas heerlijk gesmolten en kun je er je brood in dippen. Smullen!

vegetarische gerechten voor op de barbecue

Nu je heerlijke vegetarische gerechten voor op de barbecue hebt, moet je alleen nog wat drankjes voorzien. Wat dacht je van frosé?

Reageer op artikel:
7 vegetarische gerechten voor op de barbecue om je gasten mee te verrassen
Sluiten