De verklarende woordenlijst voor elke papa in spé

Een verklarende woordenlijst voor elke papa in spé, welke first-time-daddy kan die niet gebruiken? Hier zijn 10 termen waar je nog nooit van gehoord had, maar die straks dagelijks rond je oren vliegen.

Clusteren

Vanaf een dag of tien kunnen baby’s een patroon van ‘clusteren’ ontwikkelen. Dat betekent dat ze in de avond enkele korte voedingen vlak achter elkaar willen drinken, soms wel elk uur, gevolgd door – yés, beloning! – een langere periode van slaap.

Meconium

De allereerste, gitzwarte ontlasting van je kind.

Johannes broodpitmeel

Wie? Kom je nog wel achter als je kind veel teruggeeft na het drinken. Het broodpitmeel van ene Johannes verzwaart de voeding van je kind, waardoor ze minder last hebben van terugkerend eten.

Extra tip: voeg een schepje toe aan de laatste voeding voor de nacht, kinderen slapen vaak beter op een goedgevulde fles.

Zinkzalf

Sudocrem of Bepathen. Het medicijn voor rode billen of andere vage, schrale plekjes! Je kunt het ook voor de baby gebruiken trouwens.

Vitamine K

Vitamine K is nodig voor een goede bloedstolling. Kinderen die borstvoeding krijgen, hebben de eerste drie maanden dagelijks 150 microgram aan Vitamine K-druppels nodig.

Stuwing

Op de vierde dag na de bevalling komt de melkproductie goed op gang. Resultaat: de borsten van je vrouw staan op knappen. WOW. Maar ze zijn ook zeer gespannen en pijnlijk – afblijven dus.

Deze vierde dag is sowieso een beruchte: de adrenaline ebt weg, de stuwing komt op, de vermoeidheid slaat toe. Op deze dag zijn recent bevallen vrouwen vaak extra kwetsbaar en huilerig.

Wees voorbereid op een flinke golf kraamtranen en wees nog liever (en geduldiger) dan normaal.

Lactatiedeskundige

Wil het niet lukken met de borstvoeding, dan kun je hulp krijgen van een lactatiedeskundige die je professioneel begeleidt bij borstvoeding.

Inbakeren

Heb je een onrustige slaper, dan kun je overwegen hem of haar in te bakeren, een methode waarbij je kind stevig wordt ingepakt en hij/zij zichzelf niet meer kan wakker meppen door rondzwierende armpjes of beentjes.

Vraag de (thuis)verpleegster of -verpleger of hij/zij het even voordoet. Let op: je kind ziet eruit als een rupsje, maar ze vinden het heerlijk en … het werkt.

Hydrofiele doeken

Als de baby er eenmaal is, weet je pas hoe handig en onmisbaar deze doeken zijn. Leg gewoon een stapel hydrofiele doeken in elke kamer in het huis.

Dan doen boeren, teruggegeven voeding, doorgelekte luiers, kakabroeken, rondgeslingerd bananenbrakjes en lekkende flesjes je helemaal niets!

Sprongetje

Nee, je baby zal niet in de lucht springen. Tijdens de eerste maanden heeft een kindje “regeldagen” waarop-ie niet te genieten is. Dit zijn de momenten dat-ie bijleert en zich weer ontwikkelt. Dat noemen ze dus een ‘sprongetje’.

Na een dag met alleen maar gejank en gedrink, merk je dat-ie weer iets meer snapt en doet. Zo tof om te zien!

Reageer op artikel:
De verklarende woordenlijst voor elke papa in spé
Sluiten