Jill
Jill Persoonlijk 9 aug 2018

Waarom het veel beter was om verliefd te zijn in het begin van de jaren 2000

In welk decennium je ook opgroeit: de grondbeginselen van verliefdheid zijn altijd min of meer hetzelfde. Je kan aan niks anders denken, op je gezicht verschijnt een domme grijns wanneer je zijn naam hoort, je bent misselijk van de vlinders in je buik en je functioneert op halve kracht. Toch is er sinds begin jaren 2000 wel een en ander veranderd in het land van liefde, daten en plezier.

1. Je werd niet gegijzeld door je telefoon

Blauwe vinkjes, hij is online. Vier uur later, nog steeds geen reactie. Als je verliefd bent en nog in het duister tast of die liefde wederzijds is, word je gegijzeld door je telefoon. Ieder oplichtend scherm betekent een mini-hartverzakking, iedere keer dat hij het (weer) niet is een teleurstelling.

Daarbij maakt het niet uit of je 14 bent of 44 bent: in 2018 is het eigenlijk onmogelijk om nog met iets of iemand anders bezig te zijn dan je vlam wanneer die vlam slechts een verzendknop van je verwijderd is. Die situatie is overigens wel wat minder gunstig als die vlam je liefde dagen niet beantwoordt en jij het na een paar glazen wijn een prima plan vindt hem eens te informeren OF HIJ SOMS EEN ANDER HEEFT OF INMIDDELS IS OVERLEDEN WANT HALLOOOO ECHO ECHO?

2. Je belde elkaar

In plaats van oeverloos heen – en weer te chatten belde je elkaar gewoon wanneer je elkaar wilde spreken. Dan had je elkaar echt gemist en weer honderden verhalen te vertellen. Met een beetje pech woonde hij nog thuis en moest je eerst zo casual mogelijk een praatje met zijn moeder houden.

Maar hoe je het ook draait of keert: bellen is een stuk persoonlijker dan die berichtjes die je ook nog eens op een miljoen verkeerde manieren kan interpreteren. Alleen de klassieker ‘nee JIJ moet ophangen’, die missen we niet.

3. Je kon niet stalken

Het is te zeggen: je kon natuurlijk in de struiken liggen met een verrekijker, maar dat ging zelfs onze hopeloos verliefde twaalfjarige zelf een tikje te ver. Tegenwoordig zijn er legio stalk-mogelijkheden zonder dat je doelwit ook maar iets in de smiezen heeft.

Iedereen met wie hij onlangs bevriend werd op Facebook die níét een man is, is verdacht. Vrouwen die zijn Insta-foto’s liken bestudeer je met militaire precisie en met grote moeite probeer je tijdens een date verrast te reageren wanneer hij vertelt dat hij tien jaar geleden met zijn ex door Bolivia heeft gereisd (dat had je allang gezien op Facebook – en ook dat hij nog steeds met haar bevriend is). Ignorance is bliss. Je sliep toen in ieder geval een stuk beter.

4. De muziek was beter

De reden dat je die krankzinnige verliefdheid nog zo goed kan herinneren is omdat je ‘Iris’ van de Goo Goo Dolls en ‘I don’t want to miss a thing’ van Aerosmith woord voor woord kon meezingen. Alsof die nummers speciaal voor jou waren geschreven.

5. Er waren geen sociale media

Als het nu officieel is, sta je voor verschillende vraagstukken waar in 2000 nog geen sprake van was. Hoe officieel is het? Facebook-officieel? Maak je het wereldkundig met een kleffe foto op Instagram? Wat als jij al maanden geen Tinder meer op je telefoon hebt en je de app nog wel bij hem zag staan toen je stiekem meegluurde? En wie is Lisa en waarom stuurt ze hem een bericht via WhatsApp?

Reageer op artikel:
Waarom het veel beter was om verliefd te zijn in het begin van de jaren 2000
Sluiten