Janne
Janne Body & beauty 21 mei 2018

De functie van vernix, het witte laagje bij de geboorte

Baby’s zijn bij de geboorte vaak bedekt met een vettig, wit laagje, vernix genaamd. Niet heel fotogeniek, maar de functie van vernix is o zo belangrijk.

1. Het is een moisturizer

Ja, écht. Niet Zwitsal maar vernix is je baby’s eerste schoonheidsproduct. De dikke substantie zorgt ervoor dat het huidje soepel blijft en niet uitdroogt in de baarmoeder. Zonder dit vettige laagje zou je baby er érg gerimpeld uitzien bij de geboorte.

2. Vernix dient als een soort glijmiddel

Een andere functie van vernix is dat het glibberige goedje je baby iets makkelijker ter wereld laat komen. Het is een soort glijmiddel, zeg maar.

Want je moet er toch niet aan denken dat hij er kurkdroog moet uitkomen?

3. Het is zijn eerste dekentje

Het kazige laagje houdt je baby warm. Het isoleert zijn lichaampje en zorgt voor een goede, comfortabele temperatuur in de baarmoeder.

4. Het is menselijk

Mensen zijn de enige dieren die baby’s krijgen bedekt in zo’n laagje vernix. Toch even leuk om te weten.

5. Vernix dempt geluid

Een andere functie van vernix is dat het geluid dempend werkt. Je kleintje kan jouw stem horen rond week 25, maar het geluid wordt behoorlijk gedempt door het vette laagje waarmee zijn oren zijn bedekt.

6. Soms zit het er niet

Wordt jouw baby’tje volledig schoon geboren? Schrik niet. Hoe langer de zwangerschap duurt, hoe minder van het goedje aanwezig is. Baby’s die te laat worden geboren hebben vaak bijvoorbeeld nauwelijks vernix op hun lichaam.

Het smeer wordt in het derde trimester gevormd en naarmate de weken verstrijken steeds meer opgenomen in de huid.

7. Laat het zitten!

Dat je de neiging hebt om de vernix zo snel mogelijk weg te vegen is meer dan normaal, maar The World Health Organization raadt aan het laagje na de bevalling nog 24 uur te laten zitten.

Het vernix-laagje is namelijk ontzettend hygiënisch en krijgt na een aantal uur een antibacteriële werking die goed is voor je baby.

8. Vernix is niet altijd wit

Als het vernix niet de verwachte crème-witte kleur heeft, maar eerder naar geel-bruin of zelfs groen neigt, is de kans groot dat je baby al voor de eerste keer een nummertje twee heeft gedaan.

9. Het gaat in plooitjes zitten

Wees niet verbaasd als je na zo’n twee weken nog steeds af en toe wat vernix aantreft. In een luier of rompertje, bijvoorbeeld. Je baby is inmiddels al tien keer gewassen, maar het vettige laagje verstopt zich vaak nog weken in de huidplooien.

Benieuwd hoe zo’n laagje eruit ziet? Lees dan ook: Wauw! Foto’s van een pasgeboren baby en hoe hij er na een uur uitziet

Reageer op artikel:
De functie van vernix, het witte laagje bij de geboorte
Sluiten