Jill
Jill Body & beauty 10 jun 2019

Van wijnvlek tot ooievaarsbeet: alles wat je wilt weten over geboortevlekken

Lang niet elk kindje komt met een puntgave huid ter wereld. Sterker nog, het grootste deel van baby’s heeft geboortevlekken. Dat is helemaal niet erg en het is ook zeker niet gek. De verschillende soorten geboortevlekken? Wij lijsten ze voor je op.

Er zijn veel soorten geboortevlekken, waarvan sommige onschuldig en andere niet. Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden, word je kindje niet altijd geboren met deze vlekken. Het kan immers ook zijn dat geboortevlekken pas ontstaan tot een paar dagen of weken na de geboorte.

Uiteraard moet je altijd even bij je huisarts navragen als je twijfelt over een bepaald vlekje. Maar in de meeste gevallen hoef je je geen zorgen te maken over de gezondheid van je baby.

Verschillende soorten geboortevlekken

Wijnvlek

Slechts een klein percentage van alle baby’s krijgt te maken met wijnvlekken. Die is vaak roze of paars van kleur en vind je in (de buurt van) het gezichtje. Een wijnvlek komt door bloedvaten die uitgezet zijn en verdwijnt niet zomaar uit zichzelf. Je kan ervoor kiezen deze vlekken te laten behandelen, maar hiervoor kun je het best informatie opvragen bij je huisarts.

Ooievaarsbeet

Een ooievaarsbeet zit meestal in het gezicht of in het nekje van je baby en is onschuldig. Hij verdwijnt vaak naarmate je kind ouder wordt. Hoe deze vlek ontstaat? Dat is de schuld van de bloedvaatjes die iets wijder zijn waardoor er meer bloed doorheen stroomt. Deze bloedvaatjes kunnen zich zelf weer herstellen en dus zal de vlek ook vanzelf oplossen.

Café-au-lait-vlek

Behalve rood, kunnen geboortevlekken ook lichtbruin van kleur zijn. Een beetje een ‘koffie met melk’-kleur. Deze aandoening is onschuldig en vormt geen gevaar voor je kindje. Zie je meerdere van dit soort geboortevlekken? Ga dan even langs de huisarts.

Aardbeienvlek

Aardbeienvlekjes zijn plekjes die op de huid liggen in plaats van erin. Deze vlekjes voelen bobbelig aan en zijn erg rood van kleur. Daardoor vallen de vlekjes vaak meteen op. Geen paniek: ook deze vlekjes zijn onschuldig. Opnieuw zijn de bloedvaatjes de oorzaak.

In tegenstelling tot de ooievaarsbeet kunnen aardbeienvlekken overal op het lichaam van je baby voorkomen. Deze vlekken kunnen snel verdwijnen, maar het kan ook tot een paar jaar duren. Je kan ervoor kiezen deze vlekken weg te laten halen, maar met wat geduld geraakt je baby ook wel van die vlekjes af.

Archipelvlek

Een archipelvlek lijkt sterk op een blauwe plek en je spot deze variant vaak op de billen of op de rug. De oorzaak ligt bij pigmentcellen die in de bovenste huidlaag liggen. Een archipelvlek komt vaker voor bij kinderen met een wat donkerdere huidskleur. Ook deze vlek is onschuldig en trekt uiteindelijk weer weg. Daar kan wel een paar jaar over heen gaan.

Aangeboren moedervlek

Moedervlekken ontstaan door opgehoopte pigmentcellen. Vaak krijg je die pas wanneer je ouder wordt, maar ook baby’s hebben er soms al.

Moedervlekken kunnen een verhoogd risico geven op een kwaardaardige melanoom, oftewel huidkanker. Daarom is het belangrijk deze vlekken goed in de gaten te houden. Verandert de moedervlek van kleur, grootte of vorm? Consulteer zeker je huisarts of een dermatoloog.

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Van wijnvlek tot ooievaarsbeet: alles wat je wilt weten over geboortevlekken
Sluiten