Lena
Lena Body & beauty 10 mei 2019

Door deze 6 dingen in je badkamer te vervangen verklein je de afvalberg

Dat Europa plastic rietjes in de toekomst verboden heeft is goed nieuws, maar genoeg is het zeker niet. Want veel van de producten die we dagelijks gebruiken zijn gemaakt van plastic – denk maar aan oorstokjes, tandpastatubes, enzovoort. De wereld veranderen begint bij jezelf, of in dit geval: in je badkamer.

In een mum van tijd zijn je producten op en is het tijd voor vervanging. Maar wat als je ze nu door milieuvriendelijke exemplaren kon vervangen? Dat gaat makkelijker dan je denkt met onderstaande duurzame alternatieven.

Bol.com

1. Zero waste scheermesjes

Wist je dat er herbruikbare roestvrijstalen scheermesjes bestaan? De eerste aankoop is natuurlijk ietsje duurder, maar op lange termijn bespaar je er wel wat geld mee.

Het enige dat je moet doen is om de zoveel tijd het mesje vervangen. Dit doe je door onderaan het handvat te draaien. Aan de bovenkant gaan er dan twee klepjes open. Neem het mesje eruit, steek er een nieuwe in en draai het terug toe.

– Lamazuna

 Hydrophil

 

2. Wattenschijfjes en wattenstaafjes

Gebruik in de plaats van dat pluizige wegwerp wattenschijfje een katoenen exemplaar om je te ontshminken. Steek ze na gebruik gewoon bij je was en klaar is kees. Op 1 jaar tijd bespaar je zo’n 300 wattenschijfjes.

Ook voor die plastieken wattenstaafjes zijn er verschillende alternatieven. Zo bestaan er in hout, maar ook in ijzer.

Zeep en shampoo – Lamunza

3. Verpakkingsvrije zeep

De ouderwetse zeepblok is terug van weggeweest. Tegenwoordig vind je die in elke winkel in verschillende geuren en kleuren. Hou je van lavendel of eerder vanille? Keuze genoeg.

Voor shampoo bestaan er twee opties: je lege shampooflesje bijvullen in een verpakkingsvrije winkel of jezelf een vaste shampoobar aanschaffen. Die gaan tot wel 80 wasbeurten mee. Dit is het equivalent van 3 shampooflesjes.

Familypack – Hydrophil

4. Bamboe tandenborstel

Is het tijd voor een nieuwe tandenborstel? Vervang hem dan door een bamboe exemplaar. Ze ogen niet alleen mooi, ze zijn ook 100% biologisch afbreekbaar.

Wanneer je de tandenborstel in je tuin begraaft dan is hij na enkele jaren volledig gecomposteerd. Ze bestaan ook in verschillende kleuren. Zo gaan je kinderen niet met de jouwe aan de haal.

Kudzu

5. Tandpasta muntjes

Geen geknoei en gepruts meer in de badkamer met die tubes dankzij de tandpastamuntjes. Ze zien en smaken bijna hetzelfde als ademmuntjes. Steek er eentje in je mond en kauw een paar keer. Vervolgens kan je gewoon je tanden poetsen zoals je normaal zou doen.

Organicup

6. Afvalberg verkleinen met de menstruatiecup

Maandelijks gooien wij vrouwen ontzetten veel maandverbanden en tampons de vuilbak in. Gelukkig is er de menstruatiecup. Dit is beter voor het milieu én ook je portemonnee. Een gemiddelde vrouw zou na 10 jaar de cup te gebruiken zo’n 600 euro uitsparen.

Er bestaan twee maten: A en B. A is voor jonge vrouwen en B voor de mama’s. Op het doosje en in de bijsluiter vind je duidelijke informatie die je verder zal uitleggen hoe je dit moet gebruiken. De prijs varieert tussen de 20 en 25 euro.

 

Verder lezen?

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Reageer op artikel:
Door deze 6 dingen in je badkamer te vervangen verklein je de afvalberg
Sluiten