Jutta Buytaert
Jutta Buytaert Kids 27 aug 2018

Roze of blauw? Video geeft ingebakken genderstereotiepen pakkend weer

Roze, of blauw? Met die simpele vraag begint het leven van een boreling en het antwoord zal een bepalende rol spelen in de rest van het leven van de baby. In onderstaande video worden gangbare genderstereotiepen op een pakkende manier (nog maar eens) aangekaart. 

Een meisje dat valt krijgt knuffels, een jongen moet zich niet zo aanstellen. Een jongen die in een boom klimt is sterk, een meisje dat aan de takken wil slingeren een tomboy. Roze moet schattig zijn, blauw stoer. Het is geen nieuw gegeven en misschien mag jouw kleine meid wél naar hartelust in bomen klimmen, maar toch zijn een aantal stereotiepen die in de video aan bod komen heel herkenbaar.

Genderstereotiepen in een video van drie minuten

‘Pink & Blue’ is het resultaat van een samenwerking tussen fotograaf en regisseur Jake Dypka en de Britse dichteres en auteur Hollie McNish. Jake zorgde voor mooie beelden, Hollie voor de tekst en samen willen ze aankaarten welke invloed het heersende hokjesdenken op een kind heeft. Ook wanneer dat kind uitgroeit tot (on)zelfzekere adolescent.

Het is niet de eerste keer dat Hollie McNish zich waagt aan zo’n gevoelig maatschappelijk thema. Met haar gedichten en in kleurrijke beelden tackelt ze wel vaker alledaagse issues over ouderschap: zo maakte ze samen met Jake Dypka ook al een video over borstvoeding geven in het openbaar. Goed, want in die discussie is het laatste woord nog lang niet gevallen.

Reageer op artikel:
Roze of blauw? Video geeft ingebakken genderstereotiepen pakkend weer
Sluiten