Jill
Jill Kids 27 aug 2019

Zo bereid je je kind (en jezelf) voor op de allereerste schooldag

Staat de allereerste schooldag voor jouw kleuter op het programma? Dan is dat voor mama al even stressvol (of misschien wel meer) dan voor de kleuter in kwestie. Gelukkig kun je je goed voorbereiden zodat de stap niet te groot is voor jouw ooit-zo-kleine meisje of jongen.

1. Geef uitleg over de allereerste schooldag

Bereid je kind goed voor op het moment dat ze naar school gaan. Leg ze uit dat alle kindjes daar naartoe gaan als ze bijna drie jaar zijn, en vertel hem of haar wat hij of zij er allemaal gaat leren. Geef ze een globale beschrijving van hoe de dag er uitziet en vertel ze alvast over de juf of meester. Benoem hierin ook de momenten dat er buiten gespeeld wordt en wanneer de lunch is.

2. De juiste schoolspullen en eten

Betrek je kind in de aankoop van eventueel schoolspulletjes. Wil je kind misschien een bepaalde rugzak of specifieke kleurpotloden? Door hier tot op zekere hoogte met je kind in mee te gaan, gaat het concept ‘naar school gaan’ meer leven en krijgen kinderen er meer zin in.

Zorg ervoor dat de lunch en de tussendoortjes die je kind meeneemt, zonder hulp van de juf of meester gegeten kunnen worden. Wijk ook niet te veel af van het bestaande eetpatroon van je kind. Een geheel nieuwe omgeving is voor je kind al een grote verandering op zich.

3. Beperk je eigen enthousiasme

Uiteraard is het belangrijk dat je je kind voorbereid op en enthousiast maakt over school, maar overdrijf niet. Als je de hele dag door je kind probeert op te hitsen over het idee van school, kan het juist een veel te zware lading krijgen. Hierdoor wordt je kind misschien juist zenuwachtig.

Wees enthousiast over school, maar breng het op een manier waardoor je kind het idee krijgt dat het ook de normaalste zaak van de wereld is om daar naartoe te gaan.

4. Zorg voor regelmaat

De eerste weken, maanden of misschien wel jaar na de eerste schooldag zijn intensief. Je kind zal vaker moe en daardoor hangerig zijn, en dat is helemaal niet gek. Rust en regelmaat is in deze eerste periode dus heel belangrijk. Het concept ‘naar school gaan’ is al spannend genoeg; houd het thuis rustig en zorg voor een routine zodat je kind weet waar het aan toe is zodra de schooldag erop zit.

5. Benut de wendagen

In heel wat kleuterscholen bestaan er wendagen. Op zo’n dagen kan je kind al eens een dagje meelopen zonder dat het meteen een hele week, maand of jaar naar die nieuwe omgeving moet. Soms mag je er als ouder bij zijn, maar onthoud wel dat veel kinderen sneller hun draai vinden zonder ouders in de buurt.

Ook interessant:

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Zo bereid je je kind (en jezelf) voor op de allereerste schooldag
Sluiten