Surinde
Surinde Kids 22 mei 2019

Hoe bereid je jezelf voor op je eerste oudercontact?

Het eerste oudercontact is altijd iets angstaanjagend. Wat wordt er juist verwacht van mij als ouder of wat als mijn kind het niet goed doet? Zijn al twee vragen weer je angstzweet van krijgt. Het blijft spannend zo’n eerste meeting met de leerkracht, maar met deze tips ben je voorbereidt.

Oudercontacten kunnen nog al hectisch zijn. Als je jonge kinderen hebt moet je een oppas regelen, wat niet altijd even gemakkelijk is. Daarna zit je met meerdere ouders te wachten op het verdikt, laat ons eerlijk zijn niemand kijkt uit naar deze meeting. Zeer jammer, want eigenlijk is de relatie tussen ouders en een leerkracht een natuurlijke alliantie. Ouders en leerkrachten zijn allebei toegewijd aan het opvoeden van gezonde gelukkige kinderen.

Zo’n oudercontacten kunnen nogal intimiderend worden voor zowel ouders als leerkrachten, maar dat hoeven ze niet te zijn. Het is het perfecte moment om samen te werken, vertrouwen op te bouwen en duidelijk te communiceren. Jij beschikt over informatie over je kind en je familie, die voor een leerkracht goed zijn om te weten. Dit kunnen zaken zijn zoals: het verloop van het huiswerk, wat je kind denkt van school en de interesses van je kind.

Hoe bereid je je nu voor op een eerste oudercontact?

Wees een teamspeler
Ouders en leerkrachten kunnen elkaar helpen of elkaar het leven zuur maken. Bekijk dit oudercontact als een kans om alle problemen op te lossen.

Weet wat je gaat vragen
Plan op voorhand wat je wil vragen aan de leerkracht. Bespreek onderling met je partner wat de specifieke problemen of vragen zijn voor je naar een oudercontact gaat. Zeker als je meerdere kinderen hebt, kan je best opschrijven wat je zeker niet mag vergeten vragen per meeting. Dit zijn enkele voorbeeld vragen:

  • Op welk belangrijke concepten of vaardigheden zal u dit jaar focussen?
  • Vindt u dat mijn kind weet wat hij/zij goed doet en waar hij/zij nog hulp bij kan gebruiken?
  • Is er een manier om regelmatiger te communiceren?
  • Hebt u enkele suggesties voor wat ik thuis kan doen om het leerproces te bevorderen?
  • Raadt u het aan dat ik met nog iemand van de school spreek over de vooruitgang van mijn kind?

Wees bereid om te luisteren
Leerkrachten hebben een uniek inzicht in hoe je kind zich gedraagt in andere omgeving en hoe hij/zij omgaat met zijn leeftijdsgenoten. Zij kunnen dit vervolgens voorleggen en als hier een probleem zou zijn, kunnen jullie het samen oplossen.

Doorvragen
Als er een beoordeling of aanbeveling niet duidelijk is, durf dan door te vragen.

Nog niet helemaal klaar voor dat eerste oudercontact? Ontdekt hier welk type schoolouder jij bent.

Lees meer:

Wat is het verschil tussen leerplicht en schoolplicht?

Deze basisschooljuf gaat viral met haar ‘huiswerkpakket’ voor de zomer

Met je kind praten over schoolcijfers: hoe pak je dat aan?

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Fatherly

Reageer op artikel:
Hoe bereid je jezelf voor op je eerste oudercontact?
Sluiten