Jill
Jill Persoonlijk 27 jun 2019

Bevriend met je collega’s? Dat is in alle opzichten goed voor je

Hoe je het ook draait of keert: je spendeert heel wat kostbare uren op de werkvloer. Het zou dan ook zonde zijn om niet goed overeen te komen met je collega’s. Zo’n vriendschappen hebben trouwens alleen maar positieve gevolgen, aldus onderzoek.

Persoonlijk voordeel vriendschappen op de werkvloer

Seok-Hwi Song onderzocht voor zijn doctoraat in Public Administration aan de Amerikaanse Rutgers Universiteit of vriendschappen op de werkvloer een effect hebben op de werkattitude van de werknemers. Voorheen werd er vooral gefocuset op de eventueel nadelige gevolgen, maar Song richt zich op de voordelen.

Al snel werd duidelijk dat wanneer je collega’s ook je vrienden zijn, je je minder snel eenzaam zult voelen, ook buiten de werkomgeving. Daarnaast bleek dat mensen het minder erg vinden om wat langer te blijven hangen als ze vrienden hebben op de werkvloer. Song wijst er ook op dat dit vooral geldt voor millennials, die hun baas als een soort werkouder zien en hun collega’s als een werkfamilie.

Voordeel voor de werkgever

Een ander rapport van Gallup richt zich meer op de positieve gevolgen voor de werklust van de werknemers en dus het voor- of nadeel van de werkgever. Goed nieuws voor die laatste, want sterke sociale banden op kantoor maken je productiever en gepassioneerder over je taken. Daardoor ben je minder geneigd om ontslag te geven.

Zo zie je maar dat toffe collega’s echt wel harder doorwegen dan je misschien dacht.

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Bevriend met je collega’s? Dat is in alle opzichten goed voor je
Sluiten