Girlpower: 6 vrouwelijke Disneypersonages die niet gered moeten worden door een man

Persoonlijk

Op Internationale Vrouwendag kunnen we niet anders dan sterke vrouwen in de spotlight te zetten. Ondanks dat Disney vaak met het ‘oh prins, kom mij redden’-principe werkt, zijn er toch enkele vrouwelijke Disneypersonages die best voor zichzelf kunnen zorgen.

1. Mulan: de vrouw met (spier)ballen

Houten palen beklimmen met gewichten of tegenstanders vloeren met een bamboetak? Deze vrouw bewijst dat moeilijke, fysieke oefeningen niet enkel voor mannen weggelegd zijn. Haar doorzettingsvermogen spat bijna van het scherm, dus graag een staande ovatie voor Mulan! Hierbij nog even het legendarische lied ‘I’ll make a man out of you’ als eerbetoon (en luid meekelen mag).

2. Belle: de queen van intelligentie én uitvindster

In haar dorp is Belle op een sluwe manier lekker rebels, omdat vrouwen normaal gezien niet kunnen en mogen lezen. De boekenwurm van dienst is niet enkel intelligent, maar ook een handy (wo)man in de remake van ‘Belle en het Beest’. In de oorspronkelijke versie is haar vader een geniale uitvinder, maar in de nieuwe film is Belle de creatieveling. Handy is het nieuwe sexy.

3. Tiana: dromer en werker tegelijk

In tegenstelling tot de meeste vrouwelijke hoofdpersonages in Disneyfilms is Tiana geen prinses. Ze is wel een vrouw die weet hoe ze een bedrijf moet runnen en ze houdt van het werkleven. Tiana leert je dat hard werken loont en dat je nooit je dromen moet opgeven. Altijd al een restaurant willen openen? Gewoon doen.

4. Merida: assertieve en stoere vrouw

Terwijl de meeste prinsessen graag in jurken pronken, is Merida een uitzondering op de regel. Ze is stoer en allesbehalve bang om haar handen vuil te maken. Boogschieten is één van haar specialiteiten (dat zegt Merida, niet Miranda) en ze doet er alles aan om haar eigen levensweg te bepalen. Trouwen met iemand zonder je eigen goedkeuring? Thank you, next.

Voor de filmfanaat onder ons: ‘Brave’ is technisch gezien een film van Pixar, maar aangezien Pixar onderdeel van Disney vormt konden we Merida niet uit ons lijstje laten.

5. Elsa: realist in de liefde

Sprookjes zijn niet altijd even realistisch als het op liefde aankomt. Elsa wijst haar zus terecht op het feit dat het niet realistisch is om met een man te trouwen die je nog maar één dag kent. Daarnaast bewijst dit sterke personage ook dat je perfect gelukkig kan zijn zonder man, want geluk creëer je zelf. Wijze raad voor alle moeilijke momentjes in het leven: let it go.

6. Maleficent: wanneer slechteriken eigenlijk niet zo slecht zijn

Hoewel dat Maleficent als ‘de slechterik’ wordt gezien in het originele sprookje, zie je in de remake de andere kant van het verhaal en blijkt ze een bovenmatig sterke vrouw te zijn. Haar grote liefde heeft haar hart immers gebroken (en haar vleugels afgesneden), toch heeft ze een zwak voor zijn dochter Aurora. In een bui van razernij sprak ze een vloek over haar uit, maar al snel ziet ze haar fout in. Toegeven dat je fout bent is ook een teken van sterkte.

Hades: de onbewuste feminist

Als afsluiter willen we na 6 sterke vrouwen ook even aandacht schenken aan een man. Hades mag dan de cynische god van de onderwereld zijn, toch heeft hij een klein feministisch kantje. Wanneer Meg hopeloos verliefd wordt op Hercules, waarschuwt Hades haar dat Hercules haar zal kwetsen. Zijn boodschap? Alle mannen zijn hetzelfde. Beetje pessimistisch, maar hij bedoelt het vast goed.

Meer Disney?

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!