Waarom ook jongens vrouwelijke rolmodellen nodig hebben

Damian Alexander tekent al cartoons sinds hij een kleine jongen was. ‘Typisch iets voor een jongen’ zou je zeggen, maar dat is nu net waar Damian tegen strijdt. Aan de hand van een paar simpele tekeningen maakt hij duidelijk dat jongens net zo goed vrouwelijke rolmodellen nodig hebben. 

Damian herinnert zich een voorval uit zijn kindertijd. De hele klas moest een opstel schrijven, maar toen hij ‘Matilda’ als onderwerp koos, deed de juf er alles aan om hem op andere gedachten te brengen. ‘Da’s voor meisjes’ klonk het. ‘So what’ dacht de kleine man, maar hij moest toch een andere held kiezen. Terwijl de meisjes uit zijn klas wél mochten kiezen tussen mannelijke en vrouwelijk rolmodellen.

Meisjes zijn minder

De cartoonist merkt op dat jongens worden weggesleept van alles dat ook maar enigszins vrouwelijk is. Glitterslijm maken? Nee, ga maar buiten spelen. Jongens krijgen constant te horen dat meisjesdingen gênant zijn, op zo’n meewarig toontje. Een mama in de supermarkt: “maar dat is voor méísjes, dat wil jij toch niet.”

Zo sijpelt langzaam maar zeker het idee door dat vrouwen ‘minder’ zijn, dat we ons alleen bezig houden met nagels lakken en giechelen en dat het échte leven aan de mannen is.

vrouwelijke rolmodellen voor jongens

Vrouwelijke rolmodellen voor iedereen

Meisjes en vrouwen hebben nood aan inspirerende ladies die het voortouw nemen. Die tonen dat ook vrouwen hun dromen mogen nastreven en dat we de keuken al jaren ontgroeid zijn.

Waarom zouden mannelijke helden dan voor iedereen zijn, maar heldinnen alleen voor meisjes? Jongens kunnen toch ook iets leren van vrouwelijke rolmodellen als chemica Marie Curie, lachen met vrouwelijke comedians en stilstaan bij de levenslessen van Michelle Obama?

vrouwelijke rolmodellen voor jongens vrouwelijke rolmodellen voor jongens

Ouders kopen brandweerauto’s voor hun zonen en sturen hun dochters op ballet. Maar wat als die dochter eigenlijk liever wou gaan boksen of zoonlief toch écht een Barbie wou en geen Action Man? Dat heet een gender-bias en daar zou de maatschappij toch eens wat vaker bij mogen stilstaan.

vrouwelijke rolmodellen voor jongens

Hoewel het kinderen misschien helemaal niet opvalt, zullen ze de woorden van hun ouders, hun juffen en hun allerliefste tante wel ter harte nemen. En wat krijg je dan? Een nieuwe generatie jongens die hun neus optrekt voor alles wat met meisjes te maken heeft. En zijn dat dan echt de kerels waar jij je eigen dochter ooit mee wil zien vertrekken?

Vertel je zonen (en elk andere jongetje waar je toevallig mee aan de praat geraakt) dus hoe stoer Hermelien Griffel is en wat Angela Merkel allemaal heeft bereikt. Je hoeft het daarom nog niet eens te zijn met haar politieke ideeën, maar een wereld waarin jongens én meisjes helden zijn, dat willen we toch allemaal?

Reageer op artikel:
Waarom ook jongens vrouwelijke rolmodellen nodig hebben
Sluiten