Jill
Jill Thuis 10 nov 2018

Waar komt Singles Day vandaan?

Op 11 november herdenken we in België in de eerste plaats wapenstilstand, het einde van de Eerste Wereldoorlog. Maar buiten de landsgrenzen worden ook de singles gevierd. Maar waar komt Singles Day vandaan?

Wat is Singles Day?

Het concept is heel simpel: op Singles Day vieren vrijgezellen dat ze single zijn. Maar al te vaak wordt gedaan alsof dat een handicap is, zeker als je de dertig bent gepasseerd. Maar daar gaat Singles Day dus tegenin op een symbolische dag: 11 november, oftewel 11/11, de dag die uit allemaal eentjes bestaat.

Zoals je op Valentijn een cadeau voor je lief koopt, kopen vrijgezellen op Singles Day een cadeau voor zichzelf. Prachtig initiatief, want zo weet je meteen dat degene die het cadeautje ontvangt er ook echt blij mee is (behalve als je een beetje schizofreen of masochistisch bent).

Waar komt Singles Day vandaan?

De oorsprong van Singles Day ligt in … China. Daar worden de singles al sinds het begin van de jaren ’90 gevierd op 11 november. Het was vooral een dag bedoeld om te vieren met andere vrijgezellen. Al snel sprong de economie op de kar en gaven allerlei (online) winkels korting op een hele resem aan geschenken.

Dat ontwikkelde al snel tot een heuse koopjesjacht die je kunt vergelijken met de Amerikaanse (en beter bekende) Black Friday. Net zoals die feestdag als maar meer België binnensijpelt doet ook Singles Day dat.

Ook voor niet-singles

Voordat je impulsief je lief dumpt: je kunt ook Single Day vieren als je een relatie hebt. In dat geval vier je jezelf als individu. Koop jezelf bijvoorbeeld een set bruisballen om even me-time te houden of geef jezelf dat paar schoenen cadeau waar je al enkele maanden van droomt. Waarom? Gewoon omdat je het verdiend hebt, of je nu single bent of niet.

Lees ook: Mary McCarthy is #notengaged en vindt dat helemaal niet erg

Reageer op artikel:
Waar komt Singles Day vandaan?
Sluiten