Floor
Floor Thuis 21 mrt 2018

Waarom ‘Down the road’ hartverwarmende televisie is

Dieter Coppens is maar een van de redenen waarom we graag naar dit programma kijken. 

Enkele weken geleden ging op Eén ‘Down the road’ van start, een programma waarin televisiemaker Dieter Coppens samen met zes jongvolwassenen met het syndroom van Down op roadtrip gaat. Dat is dan meteen ook het enige wat de zes met elkaar gemeen hebben. Want dat het allemaal verschillende ‘karaktertjes’ zijn, bleek al meteen in de eerste aflevering.

De een is een zelfverklaard avonturier en kan niet snel genoeg op het vlot klimmen dat ze samen net hebben gebouwd, een ander heeft flink wat overredingskracht nodig om het water te trotseren.

De vastberaden Hélène slaat de vlottentocht zelfs liever helemaal over: ‘Niets voor mij’, klinkt het resoluut. De situatie zet de toon voor de rest van het programma: deze zes roadtrippers gaan hun grenzen opzoeken – en er soms ook keihard tegenaan botsen.

Hoogtevrees

Precies dat maakt dit televisieprogramma zo mooi. Het toont deze jongvolwassenen met Down zoals ze echt zijn en het beperkt hen niet tot het syndroom. Want los van hun Downkenmerk zijn deze zes avonturiers ook gewoon mensen met dromen, ambities en verwachtingen van het leven. Zoals wij allemaal.

Hoogtevrees wordt eerst overwonnen door op een fiets te kruipen – niet evident voor sommigen – en vervolgens door in Zwitserland samen over de langste hangbrug ter wereld te wandelen – hand in hand, terwijl iedereen elkaar moed inspreekt.

Leven zonder filter

Om maar te zeggen dat de zes roadtrippers meer dan een keer uit hun comfortzone moesten komen. Met alle emotionele gevolgen vandien: klein verdriet maakt soms razendsnel plaats voor groot geluk. Het leven zonder filter: deze zes tonen hoe waardevol het kan zijn om ‘in het nu’ te leven, zoals onze mindfulnesscoach dat graag zegt.

Je kunt ‘Down the road’ nog online bekijken tot 18 mei 2018.

Reageer op artikel:
Waarom ‘Down the road’ hartverwarmende televisie is
Sluiten