Jill
Jill Kids 20 jul 2018

Waarom je de nieuwste (onschuldige) jongerenrage niet meteen moet afschrijven

Ergerde jij je vorige jaar ook blauw aan de fidget spinners die haast aan de vingers van iedere tienjarige leek te kleven? Niet onterecht, want echt nuttig waren die dingen niet. Maar besef wel dat je met die kritiek in de voetsporen van je eigen ouders treedt.

Het nut van een jongerenrage

Sinds je zelf in het werkritme zit besef je pas hoe goed kinderen het hebben in de zomer. Mama en papa hebben dan wel geen twee maanden verlof, ook op de kinderopvang en kampjes is het goed vertoeven voor de jongere generatie. Zelf zou je best wat willen geven om nog eens een zomer ongegeneerd tijd te verdoen.

Maar aangezien jij daartoe de kans niet hebt is het af en toe frustrerend om te zien hoe lui jongeren (mogen) zijn. Zeker omdat jij vroeger wél productief was tijdens schoolvrije weken en je daardoor bent uitgegroeid tot een succesvolle, of op zijn minst hardwerkende volwassene. Wil de huidige jongerengeneratie ook dat succes bereiken, dan moeten ze een jeugd zoals jou hebben, toch?

Daar heb je een punt. Maar ben je wel zeker dat jouw jeugd zo actief was?

Verdoe jij je tijd?

Denk even terug aan je eigen jeugd, van kampen met de jeugdbeweging naar de Ardennen tot een maand vakantiewerk bij de plaatselijke fruitteler. Bij alles wat je deed werkte je aan jezelf (bijvoorbeeld sociale vaardigheden op kamp verfijnen) of je spaarpotje. Of dat denk je dan toch.

Wat doe je dan met de jojo, een houten, afgeplatte bol die rond een touwtje draait? Een wiel dat je op een koord draait en dat je daarna snel afrolt zodat het wiel draait? Klinkt bizar en nutteloos en eigenlijk is het dat ook wel als je erover nadenkt.

Of speelde je met een slinky, een grote veer die je van de trap kon laten ‘stappen’? Of gaf je voorkeur aan een diabolo, een zandlopervormig object dat je liet rollen over een touw en af en toe in de lucht gooide?

De lijst met ‘nutteloze’ jongerenrages is oneindig lang, hoewel je in eerste instantie alleen stilstaat bij het gebrek aan productiviteit van de objecten van generaties jonger dan jezelf. Soms moet je in eigen boezem kijken om te zien dat iets zo gek nog niet is.

Telkens je op de ‘ik haat deze jongerenrage’-trein springt denk je dus beter even na. Want door die sprong verander jij in je eigen mama, papa of grootouder die klaagt over ‘de jeugd van tegenwoordig’ en die ‘luie jongeren’. Dat terwijl je maar al te goed weet hoe vervelend dat is en in het volle besef dat je stiekem zelf ook luie momenten had tijdens je jeugdjaren. Daar was toen niets mis mee, en nu nog altijd niet.

Lees ook: Het huiswerk van deze basisschooljuf ging al snel viral

Reageer op artikel:
Waarom je de nieuwste (onschuldige) jongerenrage niet meteen moet afschrijven
Sluiten