Kids 4 jan 2019 Jill

Waarom jongens gemeen zijn tegen meisjes die ze leuk vinden

“Meisjes plagen is liefde vragen” rolt over iedere tong wel eens naar buiten wanneer een jongen ietwat gemeen is tegenover een meisje. Volgens filosoof Alain de Botton van The School of Life zit daar waarheid in.

Afweermechanisme

De Botton legt in onderstaand filmpje dat je hersenen je onbewust beschermen tegen gevoelens van ongemak, zelfs als daardoor de waarheid verdoezeld wordt. Je liegt als het ware tegen jezelf zodat je gênante, rare en uitdagende gevoelens niet moet erkennen.

jongens gemeen zijn tegen meisjes

Verlangen

Verlangen speelt hierbij een grote rol. Als kind droom je er bijvoorbeeld van om astronaut te worden en heb je geen schrik om dat her en der te verkondigen, want je gelooft dat dat mogelijk is. Maar hoe ouder je wordt hoe beter je begrijpt hoe moeilijk (en zelfs onwaarschijnlijk) dat zal zijn. Dan is het makkelijk om jezelf wijs te maken dat je eigenlijk toch niet zó verschrikkelijk graag astronaut wilde worden zodat je onvervulde droom minder pijn doet.

jongens gemeen zijn tegen meisjes

Waarom jongens gemeen zijn tegen meisjes die ze leuk vinden

Datzelfde afweermechanisme treedt soms in werking als je liefde onbeantwoord blijft. De Botton geeft het voorbeeld van een nieuwe vrouwelijke studente in de klas, met mooie ogen, dik haar en een intelligente glimlach. Als jonge, onzelfzekere jongen is dat intimiderend. Hij zal misschien wel moeite doen om met haar te spreken, maar als zijn liefde niet meteen beantwoord wordt, kan hij zomaar ineens gemeen tegen haar doen.

jongens gemeen zijn tegen meisjes

Die houding is opnieuw zijn eigen afweermechanisme dat in werking treedt. Door zijn geheime gevoelens te onderdrukken wordt de pijn van die onbeantwoorde liefde ook wat kleiner, en de beste manier om die gevoelens te onderdrukken is nu eenmaal jezelf wijs maken dat je niet verliefd bent, maar die persoon juist haat.

Gelukkig leren de meeste mensen hiermee omgaan zodra ze wat matuurder zijn. Bekijk zeker het filmpje eens voor wat meer illustraties en voorbeelden.

Meer van Alain de Botton? Lees dan ook kenmerken van een emotioneel gelukkige jeugd.

Reageer op artikel:
Waarom jongens gemeen zijn tegen meisjes die ze leuk vinden
Sluiten