Jill
Jill Kids 14 mrt 2018

Waarom kinderen altijd om mama roepen (en niet papa)

Je kind roept duizend en een keer per dag ‘Mamaaa …’. Als hij moet plassen, als hij in zijn broek heeft geplast, als hij honger heeft, zelfs als hij wakker is. Maar waarom roepen kinderen altijd om mama en niet om papa?

Mama vs. papa

Voor leuke dingen staan kinderen vaak aan papa’s mouw te trekken, maar als het aankomt om de meer serieuze (en vaak minder leuke) dingen moet mama het oplossen.

Wanneer broertje zusje heeft geslagen, wanneer de jurk van Barbie niet meteen uitgaat of wanneer dat nieuwe autootje achter de verwarming is gevallen. Dan hebben ze plots mama weer nodig.

Waarom die verdeling zo is? Dat zou weleens hieraan kunnen liggen:

1. Mama knapt het ‘vuile’ werk toch meestal al op

Noem het rolbevestigend, weinig-geëmancipeerd en behoorlijk vrouwonvriendelijk en het is allemaal waar. Maar feit is dat van jongs af aan mama degene is die voor de primaire levensbehoeften zorgt.

Natuurlijk helpt papa ook mee, maar in de meeste gezinnen doet mama het meeste werk (mede door puntje 2) waardoor zij alles wat behendiger en bekwamer kan. Oefening baart kunst, weet je wel?

2. Omdat mama de eerste maanden gewoonweg veel meer in de buurt is

Met dank aan het karige vaderschapsverlof dat Belgische papa’s krijgen. Wat dat betreft is de Zweedse wetgeving rondom vaderschapsverlof er eentje om een voorbeeld aan te nemen.

3. Omdat mama een controlefreak is die het eigenlijk ook gewoon het liefste zelf doet

Geef maar gewoon toe: eigenlijk vind je het ook gewoonweg het fijnst als alles gebeurt zoals jij dat voor ogen hebt.

Als lieve papa jullie zoontje na een pipi-ongelukje naar die ene coole jeans grijpt die jij had klaargelegd om morgen te dragen … Tja, dan moet je nu eenmaal ingrijpen.

Lees ook: Peuters misdragen zich maar bij een van de ouders: de verklaring

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Waarom kinderen altijd om mama roepen (en niet papa)
Sluiten