Waarom kinderen steeds hetzelfde boek willen lezen

Kids

De redenen waarom lezen goed is voor een kind zijn legio: het breidt zijn woordenschat uit, het helpt zinsconstructies ontwikkelen en jullie hebben even tijd met zijn tweetjes. Maar waarom willen kinderen steeds hetzelfde boek lezen?

Herhaling is de moeder van het onderwijs

Herhaling is essentieel in het leven van een peuter, kleuter, kind en puber. Het woordje ‘nee’ zul je duizend-en-een keer op een week tijd horen wanneer de peuterpuberteit is aangebroken, een kind leert pas gitaar spelen als het thuis veel oefent en die verdraaide vocabulaire français blijft alleen hangen als je het telkens opnieuw herhaalt.

Nieuwe stap

Hoe ouder een kind wordt, hoe meer het zoekt naar nieuwe dingen. Zodra een peuter door heeft dat ‘ie zijn mondje moet opendoen opdat jij met een lepel lekkere fruitpap in zijn mondje kan parkeren, begint de volgende stap: zélf dat lepeltje naar zijn mondje brengen.

Met andere woorden: herhaling zorgt ervoor dat een kind iets leert. Zodra het iets geleerd heeft staat het open om iets nieuws aan te leren. Hetzelfde geldt voor boeken: pas wanneer je kind eindelijk zijn favoriete boek van binnen en van buiten kent zal het echt openstaan om een nieuw boek te ‘leren’.

Steeds hetzelfde boek

Boeken zijn wel nog een geval apart, omdat ze meer tijd vragen dan de meeste andere activiteiten. In vergelijking met volwassenen duurt het bij kinderen op zich al langer voordat ze nieuwe informatie betekenis kunnen geven en die vergeten ze dan ook nog eens sneller.

Bij een boek komt daar bij dat het geen directe ervaring is zoals pijn wanneer je op je vinger bijt. Een boek of verhaal is niet iets dat je kind zélf ervaart. Daarom heeft je kind meer tijd nodig om zich het boek ‘eigen’ te maken en aan een nieuw boek te beginnen. Nu weet je dus waarom je kinderen steeds hetzelfde boek willen lezen.

Lees ook: Waarom de woede van een kind anders is dan die van een volwassene