Kids 10 jan 2019 Jill

Waarom kleuters (nog niet) kunnen delen

Kleuters kunnen slecht delen. Dan bedoelen we niet een staartdeling maken (daar moeten wij trouwens ook al even over nadenken), maar wel een voorwerp delen met iemand anders. Dat is best moeilijk voor dat kleine peuterbrein en wel hierom.

Wie is ik?

Hoewel je kleine uk soms al heel zelfstandig lijkt (hij loopt, hij praat!) zijn er nog heel wat dingen waarin hij moet groeien. Zo beseft een kleuter soms nog niet goed dat hij een aparte identiteit is. Door te spelen met eigendom kan hij zichzelf beter onderscheiden van anderen.

Als hij immers het rode emmertje in de zandbak heeft en niet die andere kleuter, dan is hij iemand anders dan die kleuter. Als het van hem is en niet van jou, dan is hij jou niet.

Waarom kleuters niet kunnen delen

Kiekeboe

Kleuters begrijpen ook nog niet dat als een voorwerp weg is dat het dan nog steeds bestaat. Als hij dat rode emmertje in de zandbak nu uitleent aan die andere kleuter, weet hij niet zeker of hij dat rode emmertje later zelf nog kan gebruiken, want misschien is het wel verdwenen.

Vergelijk het concept met het spelletje kiekeboe dat je vast al met je kleuter gespeeld hebt toen hij nog een baby was. Telkens je je handen weer voor je gezicht weghaalde barstte je zoon of dochter in lachen uit, want die was uitermate blij om mama of papa terug te zien en vooral dat mama en papa niet voor goed weg waren.

Waarom kleuters niet kunnen delen

Impulsen

Je hebt vast al door dat je kleuter nog geen echte controle heeft om zijn impulsen te sturen. Als je kleintje iets ziet wat hem niet aanstaat, dan weent hij. Als hij gelukkig is, dan lacht hij. Een pokerface heeft hij niet omdat er voor hem nog geen stap van reflectie is tussen de impuls en zijn reactie daarop.

Combineer dit met een gebrek aan begrip van het concept tijd. Je kleuter leeft in het hier en nu, termen als ‘morgen’ of ‘binnen een uur’ hebben weinig tot geen betekenis voor hem. Dat betekent dat alles wat je kleintje wil nú moet gebeuren, op dit eigenste moment. Moe? Slapen! Honger? Eten! Zin om te springen? Springen! Dat rode emmertje nu gebruiken? Niet delen!

Waarom kleuters niet kunnen delen

Je kunt dus wel vragen aan je kleuter om iets te delen, maar laat je niet op stang jagen als hij dat niet (meteen) doet. Hij kan er zelf ook niet veel aan doen, tot hij wat ouder is tenminste.

Bron: Red Tricycle

Reageer op artikel:
Waarom kleuters (nog niet) kunnen delen
Sluiten