Lai-Wah Chong
Lai-Wah Chong Thuis 24 jan 2018

Waarom moeders vaak zo laat gaan slapen

Met een beetje geluk heb je de kinderen lekker op tijd in bed gekregen. Dan blijven er nog wat uurtjes voor jezelf over, zodat je daarna moe, maar voldaan kan gaan slapen. We wish. Moeders gaan namelijk heel vaak pas laat slapen. We zullen je vertellen waarom. 

Rondje met de hond

Goed, eenmaal de kindjes slapend, is er nog een hond die een rondje moet doen. Die kan je natuurlijk loslaten in de tuin, maar dan zit je de volgende ochtend weer letterlijk in de shit.

Blijft over de partner. En ja, die heeft ook aandacht nodig. De dag moet nog worden doorgenomen en hij moet nog klagen over die collega die zijn werk maar niet goed doet. Dat is echt even nodig.

Tegen de tijd dat de planning voor de volgende dag is besproken (“Haal jij haar op van de kinderopvang of zal ik?”) is het inmiddels 22 uur: de avond kan beginnen.

Me, myself and I

Nu is het tijd voor jezelf. Ik. Moi. Me, myself and I. Me-time. Even he-le-maal niks. De zetel lonkt. Zonder een kleuter die bovenop je klimt, iemand die een goed gesprek met je wilt voeren of zijn behoefte buiten moet doen. De afstandbediening is nu van jou, even geen voetbal of Bumba op tv. Tijd dat je de laptop openklapt en eindeloos naar kleding, schoenen of tassen zoekt.

Deze tijd heeft elke moeder nodig!

Na tienen is het enige moment dat je even geen mama, collega of echtgenote bent. Gewoon dat meisje die haar eigen tijd kon indelen zonder enige verantwoording. Hoeveel je ook van je kinderen en partner houdt, die rust, stilte en vooral tijd voor jezelf heb je echt nodig. En dat kan dus pas vaak laat op de avond.

En zo gebeurt het dat je pas rond 1 uur in de nacht je bed inrolt. En ja, dan sta je op met een vermoeid gezicht en donkere kringen onder je ogen. Slapen is zalig, maar even helemaal alleen in een muisstil huis zitten, is het waard.

Reageer op artikel:
Waarom moeders vaak zo laat gaan slapen
Sluiten