Jill
Jill Persoonlijk 22 aug 2019

Waarom niks doen zo belangrijk is (ook voor mama!)

In een tijd waarin burn-outs vaker dan ooit voorkomen, is het tijd om te accepteren dat niks doen meer dan oké is. Want altijd maar door razen maakt je niet gelukkig, niet productief en al zeker niet creatief.

Door razen

Time is money, zo luidt het Amerikaans doordrenkte gezegde. Als Westers land geldt ook in België dat we daardoor altijd maar blijven doorgaan met als gevolg dat niet zozeer de tijd, maar wel de mensen zelf ‘opraken’. Zowel op psychologisch als creatief gebied is het ontzettend belangrijk om af en toe even lekker te niksen, vertelt Alan Lichtman, hoogleraar aan het Massachussetts Institute of Technology, aan NRC.

Je tijd doorbrengen zonder doel. Niksen. Waarom is dat dan zo belangrijk?

Creativiteit

Ten eerste is een druk schema slecht voor ons vermogen om na te denken en te fantaseren. Daardoor heeft het een negatief effect op je creativiteit. Geef zelf maar toe: je meest originele ideeën komen op de meest willekeurige momenten, als je van de supermarkt naar huis wandelt of net vijf minuutjes onder douche staat. Als je gedachten niet worden opgeslokt door andere taken is er ruimte om met nieuwe ideeën te komen.

Focus

Als je voortdurend bezig bent geef je jezelf minder kans om je écht aandachtig op iets te concentreren. Je hebt vast al eens meegemaakt dat je je midden in een gesprek plots bedenkt dat je die belangrijke mail nog moet beantwoorden.

Door die drukte merk je misschien niet op dat je vriendin net naar de kapper is geweest of moet je aan je vriend vragen wat hij zonet heeft gezegd omdat je gedachten afdwaalden naar een andere to-do. Een te drukke agenda zorgt voor een gebrek aan concentratie en dus een snel afgeleid brein. Niet leuk voor jou, noch minder voor je omgeving.

Kunst van het niets doen

Betekent dat dat je iedere week vier uur yoga moet inplannen? Uiteraard niet, want geen enkele moeder heeft daar tijd voor. Maar leg je smartphone eens even weg op een vrij moment om gewoon wat op de sofa te zitten, een wandeling door de buurt te maken of gezellig op een terras te zitten met vrienden. Zet je gedachten op nul, onthoud dat online communicatie betekent dat je niet meteen moet antwoorden en niks er even lekker op los!

Ook interessant: Wat is slow parenting en waarom zou je het proberen?

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Waarom niks doen zo belangrijk is (ook voor mama!)
Sluiten