Jill
Jill Kids 27 sep 2019

Waarom stotteren sommige kinderen p-p-p-plots?

Als je nog klein bent, is praten een ontzettend complexe vaardigheid. Je hebt als kind allerlei gedachten en gevoelens, die omgezet moeten worden in een spraakbeweging. Bij deze beweging komen wel 100 spieren kijken!

Wat is stotteren?

Coördinatie en timing moeten ervoor zorgen dat alle woorden en klemtonen er op het juiste moment en met de gepaste kracht uit komen. Een foutje of een hapering is dus snel gemaakt.

Ontwikkeling spraak bij kinderen

Als kinderen leren praten, zal je vaker horen dat bepaalde klanken niet goed worden uitgesproken, dat bepaalde klanken worden herhaald, of heel langzaam uitgesproken worden. Dat is helemaal niet gek, en hoort tot op zekere hoogte bij de ontwikkeling van het spraakproces.

Bij heel wat kinderen baart oefening echt kunst en verdwijnen deze haperingen zodra ze het spraakproces steeds meer machtig worden. Maar bij andere kinderen blijven deze haperingen voorkomen, of komen ze met golven terug.

Stotteren door aanleg of uitgelokt?

Het is mogelijk dat een kind aanleg heeft voor stotteren. Stotteren kan daarom in families voorkomen. Het is echter absoluut geen zekerheid dat als je als ouder vroeger zelf gestotterd hebt, je kind dit later ook zal doen.

Stotteren kan immers ook getriggerd worden in het dagelijkse leven van een kind. Het Stotterfonds noemt dit ‘uitlokkers’. Van de volgende uitlokkers is bekend dat ze stotteren uitlokken:

  • Verandering. Kinderen kunnen negatief reageren op veel veranderingen in korte tijd.
  • Spanning. Zodra er sprake is van een verschil tussen wat een kind kan en wat er door de omgeving van hem of haar wordt verwacht, ontstaat er spanning of stress. Denk bijvoorbeeld aan presentaties op school.
  • Reactie van de omgeving. Als een kind irritatie of bezorgdheid signaleert rondom zijn of haar spraak, kan dit het stotteren verergeren.

Ook interessant: De woordenschat van je kind uitbreiden doe je dankzij dit makkelijke trucje

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Waarom stotteren sommige kinderen p-p-p-plots?
Sluiten