Jill
Jill Persoonlijk 19 aug 2019

Waarom veel tabbladen open hebben een marteling is voor je brein

Hoeveel tabbladen heb jij momenteel open staan? Als je dit artikel hebt aangeklikt, is de kans groot dat het antwoord ‘veel’ is. Het recept dat je wil maken, het jurkje waar je nog over twijfelt en ga zo maar door. Zelf heb je daar waarschijnlijk geen probleem mee, maar je arme breintje heeft er helaas wél last van. 

Hoe schadelijk is het om tientallen tabbladen open te hebben? Uit onderzoek blijkt dat het niet alleen enorm stresserend, maar ook een enorme killer voor je productiviteit is.

Als je erover nadenkt, is het ook gek dat we met z’n allen massaal tabbladhoarders zijn. Als het aanrecht in je keuken vol staat met pannen en potten, gaat het een stuk moeilijker zijn om keukengerei te vinden en een maaltijd te koken. Hetzelfde geldt voor die deadline die je vanmiddag hebt: eigenlijk is het scannen van al die tabbladen voor de juiste informatie alleen maar zonde van je tijd.

Alles tegelijk

Waarom zijn er dan zoveel mensen waarbij veel tabbladen open hebben eerder de regel dan een uitzondering is? LIFE vroeg het aan de bedenker van het tabblad, Adam Stiles. “Omdat de waardevolle informatie op dat tabblad moeilijk was om te vinden”, legt hij uit. “Daarom hebben we het gevoel dat we ‘m beter open kunnen laten staan, omdat we die informatie anders kwijt zijn.” Een soort van ‘Internet FOMO’ dus. We zijn bang om iets te missen als we het tabblad sluiten, dus sluiten we ‘m maar niet.

Illusie van productiviteit

Maar er is nog een andere reden, blijkt uit onderzoek. Iedere keer dat jij van tabblad verandert, geven je hersenen dopamine af. Dat geeft je de illusie dat je on a roll bent. Je hebt het idee dat je altijd bezig bent en daardoor dat je productiever bent.

Terwijl dat eigenlijk helemaal niet zo is. Onze hersenen moeten snel van de ene taak naar de andere taak springen. Iedere keer dat jij van tabblad verandert, verlies je je concentratie. #doei

Al die tabbladen leiden tot een overload aan informatie. Zelfs als je denkt dat je alleen gefocust bent op je geopende tabblad, word je in je ooghoek afgeleid door alle andere tabbladen.

Tabbladen sluiten?

Er is overigens één situatie waarin veel tabbladen open hebben wél goed voor je is. Als je een keuze moet maken, helpt veel tabbladen open hebben je om een betere keuze te maken. De rest van de tijd kun je die honderden tabbladen lekker gesloten houden.

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Waarom veel tabbladen open hebben een marteling is voor je brein
Sluiten