Jill
Jill Kids 15 mrt 2018

Wat moet je doen als je kind bang is? 5 typische kinderangsten

Ieder kind is weleens bang. Het begint vaak bij monsters onder het bed of spoken in de kast. Natuurlijk kan je zeggen: ‘Stel je niet aan,’ maar dat is niet bepaald de beste oplossing. Maar wat moet je dan wel doen als je kind bang is?

Algemene tips

Tips tegen angst van je kind in het algemeen

Geef je kind een knuffel. En dan niet dat stoffen diertje, maar een dikke knuffel van jou. Ook is het belangrijk om angst altijd te erkennen en serieus te nemen. De angst mag nog zo onlogisch zijn in jouw ogen, het voelt voor je kind heel echt.

In het verlengde daarvan: laat een kind zelf met een oplossing komen. Stel, je kind is bang voor de schaduwen op de muur. Zeg dan niet meteen “Dat zijn geen spoken hoor, dat zijn gordijnen”, maar laat je kind zelf met een oplossing komen door te vragen: “Wat zou voor jou helpen, zodat je niet meer bang bent?”

Dit moet je nooit doen als je kind bang is

– Vermijd de situaties waarvoor je kind bang is niet
– Benadruk het ook niet te veel door te zeggen dat er niets aan de hand is. Op deze manier krijgt een kind juist het idee dat er wel iets is.
– Zeg nooit dat het zich niet zo moet aanstellen.
– Doe ook niet alsof je zelf nooit bang bent, want ook supermoeders zijn weleens bang.
– Confronteer je kind niet doelbewust met zijn angst. Dit helpt gewoon niet.

5 specifieke kinderangsten

1. Spoken of monsters onder bed

Maak samen met je kind een spray die de monsters wegjaagt. Pak een oude deo-fles en beplak ze met stickers en glitters. Voordat je je kind naar bed brengt sprayen jullie samen de kamer vol.

Of zing een ‘wegjaaglied’. Als moeder zijnde heb je een bijzonder grote fantasie (toch?), dus jij kunt best even een lied in elkaar flansen. Tip: schrijf het even op, zodat je morgen niet met een ander lied aan komt zetten.

Koop een knuffel van een monster dat er vriendelijk uitziet (denk: Sully uit Monsters & Co) en leg die op bed zodat hij je kind kan beschermen. De film Monsters & Co is sowieso een tip om eens te bekijken met je bange kindje.

Nog een tip: bedenk een fictief persoon. Ga in op de fantasie van je kind. Verzin een superheld die de strijd met alle monsters en spoken aangaat en hen wegjaagt!

2. Bang voor de dokter of tandarts

Is je kind als de dood voor de dokter of tandarts en krijg je het er met geen stokken heen? Ga dan naar de speelgoedwinkel en koop wat dingen uit de categorie ziekenhuis en dokters. Een dokterskoffer, een spiegeltje voor in de mond etc. Zo kan je vast thuis spelenderwijs met je kind een bezoek nadoen.

Is je kind bij de echte dokter geweest? Ga dan na afloop iets leuks doen om je kind te belonen. Snoep kopen is misschien geen goed idee; dan moet je kind zo weer naar de tandarts.

3. Bang voor de dood

Er komt een dag dat je kind gaat vragen wat ‘dood’ is en of je partner en jij dan ook doodgaan? Het ene kind is het andere niet, maar het zou zomaar kunnen dat je kind er plots bang voor wordt. Logisch, want het is ook een eng en verdrietig idee voor je kind dat jullie er niet meer zouden zijn.

Je kan je kind niet verzekeren dat het nooit gaat gebeuren, maar je kunt je kind wel geruststellen. Zeg dat er heel veel lieve mensen in de omgeving zijn die, mocht er ooit iets ergs gebeuren, heel goed voor hem of haar zullen zorgen.

Of laat je kind een tekening maken van hoe de dood er volgens hem of haar uitziet. Zijn er wolken? Suikerspinnen? Is het er donker of zijn er ook huizen? Op deze manier weet jij ook wat er in dat hoofdje omgaat.

4. Bang voor haren wassen of de kapper

De situatie naspelen is in dit geval een goede optie. Nu moet je niet gelijk een schaar aan je kind geven, maar een pop kan best. Of ga samen met je kind in bad, zodat het jouw haren kan wassen.

Ga je zelf naar de kapper? Laat je kind zien hoe dat in z’n werk gaat.

Zit je kind in de kappersstoel en vindt hij of zij ‘de schort’ vervelend, gebruik dan een oude trui die je later uit kan doen.

Forceer niets en maak er ook geen big deal van, want dan heeft je kind het idee dat er echt iets aan de hand is.

5. Niet naar het groot toilet durven gaan

Ha! Man, man, man, hier kan je je als moeder druk om maken als het bij jouw kind gebeurt! Je dochter of zoon die plots geen nummertje twee meer durft doen. Dat gebeurt soms al als ze nog een pamper dragen. Om over de pot of de wc nog maar te zwijgen.

Je kan proberen om het ‘leuk’ te maken met speciale kaka- en pipistickers, kleine cadeaus als beloningen en daarvoor bestemde boeken. Maar soms helpt dat gewoonweg niet.

In ieder geval: push niet, want dat heeft echt geen zin. Vaak gaan ze van de een op de andere dag opnieuw naar de wc.

Lees ook: Hoe kan je je kind troosten zonder woorden?

 

 

Reageer op artikel:
Wat moet je doen als je kind bang is? 5 typische kinderangsten
Sluiten