Jill
Jill Thuis 23 aug 2019

Wat kun je doen als je kind school haat?

Of het nu is om sociale redenen of om een te hoge werkdruk, er zijn veel kinderen die school maar niks vinden. Dat kan als ouder heel frustrerend zijn, want door schoolplicht kun je niet anders dan je kind naar school te sturen terwijl je kind er duidelijk niet gelukkig van wordt. Wat kun je dan wel als ouder doen als je kind school haat?

Kind haat school

Identificeer

Om een oplossing voor het probleem van je kind te zoeken, moet je eerst achterhalen waar de kern van dat probleem zich bevindt. Vindt je kind moeilijk aansluiting bij leeftijdsgenootjes? Ligt het probleem eerder bij de leerstof omdat rekenen bijvoorbeeld niet zo vlot gaat? Wordt er gepest in de klas – of erger nog: wordt jouw kind gepest?

Als ouder moet je je kind helpen om de oorzaak te bepalen en oplossing te zoeken. Let op wanneer die terugkerende buikpijn bijvoorbeeld terugkeert. Is dat wanneer je kind sport heeft op school? Is dat voor een daguitstap met de klas? Is dat voor een toets van taal?

Praat erover

Als je een vermoeden hebt waarom je kind school haat, kun je er het best met hem of haar over praten. Dat kan op een speelse manier. Stel bijvoorbeeld even voor dat jullie schooltje spelen. Als je kind daar geen zin in heeft, kun je daarop ingaan. Welk deel van school vind je wel leuk? Misschien kunnen we dat spelen?

Praat er ook met de leerkracht van je kind over. Het kan goed zijn dat je kind altijd ‘ik weet niet’ antwoord omdat dat veiliger is dan het risico te lopen iets fouts te zeggen. Een simpel compliment van de juf zo nu en dan kan daar al een grote oplossing in zijn.

Leg uit

Als je het probleem geïdentificeerd hebt is het opnieuw belangrijk om er met je kind over te praten. Als je kind gepest wordt kun je bijvoorbeeld uitleggen waarom iemand zo gemeen is. Je kunt voorstellen dat je kind voor zich op kan komen, of juist kan terugvallen op zijn of haar vrienden.

Om alles hapklaar te maken en je kind te helpen met die gevoelens (vaak van schaamte) om te gaan, kun je ook extern hulp zoeken bij een therapeut. Daarnaast kan het helpen om de motivaties van de pester concreet te maken dankzij boeken of films over pesten.

Deze drie stappen zijn niet de gouden weg naar succes in iedere situaties, want ieder kind is anders. Je kunt wel onthouden dat communicatie centraal moet staan en dat je als kinderen actief betrokken kunt zijn bij de situatie, en vooral dat jij wel in je kind gelooft.

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Wat kun je doen als je kind school haat?
Sluiten