Romina
Romina Persoonlijk 6 jun 2018

Romina: “Wat ik leerde toen ik onverwacht mijn ontslag kreeg”

Wanneer je onverwacht zonder werk komt te zitten kan dat emotioneel een heuse weerslag hebben. Je kreeg een afwijzing, of erger nog: je werd gedumpt. Zoiets eist mentaal zijn tol: het is normaal dat je dan door een soort rouwproces gaat en tijd nodig hebt om te aanvaarden wat er gebeurde.

Zonder werk. Wat nu?

Famme-gastblogster Romina van de blog Big City Life zet de tien levenslessen op een rij die een plots ontslag haar opleverde.

Kwetsbaar zijn vraagt ontzettend veel kracht.

1. In je omgeving zullen er altijd mensen zijn die je aanmanen om onmiddellijk een nieuwe job te zoeken. Ergens is dat begrijpelijk, het is een soort reflex, zeker wanneer je aan het financiële plaatje denkt. Luister naar hun raad, maar nog meer naar je eigen gevoel. Durf hen ook zeggen dat je hun raad apprecieert, maar dat je het er niet over wilt hebben wanneer het je te veel wordt.
2. Het is oké om te wenen en kwaad te zijn. Om je moedeloos te voelen en echt totaal niet te weten waar je naartoe wilt. Ingrijpende gebeurtenissen slaan je uit je lood en ‘het is maar werk’ is soms niet van toepassing. Het is oké om tijd te nemen, of dat nu tussen het solliciteren is of in de vorm van een rustperiode.
3. Bekijk de dingen dag per dag, desnoods uur per uur. Pieker niet over volgend jaar of zelfs volgende week. De situatie is zoals ze is en door rampscenario’s te bedenken wordt niemand geholpen. Merk op wanneer je gedachten negatief worden en leid jezelf af. Dat kan bijvoorbeeld door het lezen van een boek of luisteren naar een podcast. Geef je gedachten even een pauze.
4. Zoek iets om te ontspannen voor je gaat slapen. Dat piekeren gebeurt vaak in bed. Daar komen de gedachten geheid weer boven en voor je het weet is het midden in de nacht. Nachtelijke doemscenario’s zijn zelden goede raadgevers, dus probeer een routine te vinden waar je rustig van wordt.
5. Aarzel niet om te gaan praten met je huisarts wanneer je je radeloos voelt en het even zelf niet meer weet. Bekijk het niet als falen, want dat is het niet. Kwetsbaar zijn vraagt ontzettend veel kracht.

Mocht het financieel lukken, las dan een vakantie in.

6. Professioneel is er ook hulp beschikbaar. Er zijn vakbonden waar je terecht kan voor advies, maar ook centra zoals de VDAB die je raad kunnen geven. Laat je niet neerhalen. Als je het gevoel hebt er niet te geraken met de persoon voor je, kijk dan even of je geen nieuwe afspraak kunt maken met iemand anders. Met sommige mensen klikt het en met anderen niet.
7. Focus je op andere zaken, hoe banaal ook. Reserveer tijd om iets te doen wat je plezier bezorgt. Dat hoeft geen geld te kosten. Het kan een warme douche zijn, of even werken in de tuin. Een uur lang iets doen wat je graag doet geeft je energie en die positieve energie heb je nodig.
8. Doe die dingen die je al altijd uitstelde omdat je er geen tijd voor had, zoals dat familiealbum maken, of eindelijk eens die garage uitkuisen. Je hebt nu de tijd en het zal je achteraf een goed gevoel bezorgen.
9. Mocht het financieel lukken, las dan een vakantie in. Het hoeft niet ver te zijn noch spectaculair. Even in een volledig andere omgeving zijn of op een vreemde plek verblijven kan wonderen doen voor je gemoed.
10. Wees niet bang om aanbiedingen af te wijzen of om verder te zoeken dan je eerste opdracht wanneer je je (na een tijdje) niet goed voelt op een plek. Het is niet omdat je onverwacht zonder werk viel dat je met om het even wat tevreden moet zijn. Nieuw werk zoeken (of een carrière uitbouwen) stopt niet altijd bij het ondertekenen van een contract.

En bovenal: weet dat je niet alleen bent in dit moment. Want dat is wat het is: een moment in je leven. Dagelijks maken mensen zo’n dingen mee. Of ze nu een jarenlange loopbaan hadden, net zwanger waren, een huis kochten of hun droomjob uitvoerden. Uiteindelijk vind je je weg, het pad is gewoon anders dan je verwacht had.

Reageer op artikel:
Romina: “Wat ik leerde toen ik onverwacht mijn ontslag kreeg”
Sluiten