Jill
Jill Kids 24 aug 2019

Wat je je kind kunt leren over geld – per leeftijd

Jong geleerd, oude gedaan. Maar vanaf welke leeftijd kun je je kind wat leren over geld? Hier is een overzicht.

3 tot 4 jaar: introduceer het concept geld

Wanneer je kleuter naar de kleuterschool gaat, staat er vast een marktkraampje of een kassa in zijn of haar klas. Ideaal, want op deze leeftijd kun je kinderen leren wat geld is (munten en briefjes die iets waard zijn) en wat je ermee kunt doen (ze ruilen om iets anders te krijgen).

Een leuke oefening is om je kind (speelgoed)geld te laten sorteren. Munt per munt en briefje per briefje. Ze weten nog niet wat iedere munt waard is, maar wel dat er verschillende munten zijn.

Als je in de winkel betaalt met je creditkaart of kortingsbonnen gebruikt kun je ook uitleggen wat je doet aan je kleuter.

wat leer je je kind over geld op welke leeftijd

5 tot 6 jaar: waarde van geld

Op deze leeftijd is het tijd om je kind de precieze waarde van geld te leren, bijvoorbeeld door erop te wijzen dat die bal zoveel kostte en die set bouwblokken zoveel, aldus onderzoekers van de Universiteit van Camebridge. Daarnaast kun je het ook hebben over hoe iemand geld kan verdienen. Als je nu opnieuw winkeltjes speelt kun je precieze en realistische prijzen vasthangen aan de items in de winkel.

7 tot 8 jaar: willen hebben versus moeten hebben

Als je kind doorheeft dat je met een bepaald bedrag maar een beperkt aantal dingen kunt kopen, is het tijd om hem of haar vrijheid te geven om dat uit te testen.

Gaan jullie naar de sportclub in het weekend? Geef je kind dan vijf bonnetjes als jullie aankomen in plaats van hem of haar steeds naar jou te laten komen wanneer hij of zij iets wil drinken. Hiermee geef je je kind de vrijheid om zelf te bepalen wanneer en hoe hij die bonnen investeert. Wil hij drie drankjes en een pakje chips of toch liever twee pakjes chips en maar een drankje?

Leg wel vooraf even uit wat de opties zijn zodat je je kind meteen doet beseffen dat ‘ie moet nadenken over wat ‘ie met zijn of haar bonnetjes koopt.

wat leer je je kind over geld op welke leeftijd

9 tot 10 jaar: sparen

Op deze leeftijd kun je je kind leren dat als je iets met veel waarde wilt kopen, dat je daarvoor moet sparen. Als je kind voor zijn of haar verjaardag een envelopje met wat geld in krijgt, kun je hem of haar leren dat ‘ie een deel op z’n spaarrekening wil zetten voor later, in plaats dat voor hem te beslissen. Hoeveel dat precies is, mag hij of zij zelf kiezen.

Ook interessant:

Bron: Fatherly

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Wat je je kind kunt leren over geld – per leeftijd
Sluiten