Jill
Jill Kids 4 okt 2019

Wat kun je als ouder doen als je kind begint te stotteren?

Of het nu alleen tijdens een spreekbeurt in de klas is of simpelweg altijd, heel wat kinderen gaan door een stotterfase. Dat kan voor een ouder beangstigend zijn, want je wil immers niet dat je kindje blijft stotteren. Gelukkig kun je heel wat doen wanneer je oogappel begint te stotteren.

Er zijn veel uiteenlopende redenen waarom een kind begint te stotteren. Uiteindelijk is het iets dat hij of zij zelf moet overwinnen, maar jij kunt hem of haar daar wel wat bij helpen.

Uitlokkers bij stotteren

Het Stotterfonds identificeert drie triggers van stotteren: verandering, spanning of een gealarmeerde reactie van de omgeving op dat stotteren. Met andere woorden: situaties waardoor je kind (soms onbewust) stress ervaart.

Stress vermijden

De eerste logische stap die je als ouder kunt nemen is er dan ook een om stress te vermijden. Hoe je dat doet? Probeer een routine te creëren zodat je kind niet snel in situaties komt dat het niet verwacht. Routine is nu eenmaal iets dat bij kinderen rust biedt (en stiekem ook bij volwassenen al spreken zij nogal snel van ‘sleur’).

Blijf kalm

Daarnaast is het ook belangrijk dat je geduldig bent als je kind stottert. Geef hem of haar de ruimte om zinnen en verhalen af te maken zonder dat je hem of haar onderbreekt of aanvult.

Als ouder ben je snel geneigd om je kind te helpen of van advies te voorzien (‘haal even rustig adem, begin maar opnieuw, bedoel je dit woord?’). Maar vaak heeft dat een negatief effect omdat het kind heel erg het gevoel krijgt dat het iets fout doet.

Gevolg? Je kind trekt zich terug en wordt onzekerder waardoor het stotteren vaak hardnekkiger wordt.

Therapie

Als je kind probeert een woord er met alle macht uit te duwen (dit heet vechtgedrag), stopt met praten wanneer het bij een lastig woord komt (dit heet bevriezen) of zich steeds meer terug trekken en minder praten (dit heeft vluchtgedrag), kun je overwegen om naar een specialist te stappen.

Die zal zowel met jou als met je kind de mogelijke uitlokkingsfactoren overlopen en gezamenlijk kiezen jullie dan een therapie die het beste werkt voor jouw kind.

Ook interessant: Tips om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Wat kun je als ouder doen als je kind begint te stotteren?
Sluiten