Jill
Jill Kids 15 sep 2019

Wat kun je doen als je kind negatief over zichzelf praat?

‘Ik ben niet sterk genoeg’, ‘ik kan het niet’, ‘ik heb geen vrienden’. Het zijn hartverscheurende uitspraken als je ze van je kind moet aanhoren, want jij weet wel hoe fantastisch hij of zij is. Gelukkig kun je als ouder best wat doen als je kind negatief over zichzelf praat.

1. Toon begrip

Hoewel je in de eerste plaats misschien vooral je kind ervan wil overtuigen dat hij of zij wél grappig, lief, slim, sterk, … is kun je die reactie beter even onderdrukken. Hoe zou jij je voelen mocht je teleurgesteld zijn dat je een tekort had voor rekenen, maar iedereen beweert dat je het toch wel goed had gedaan? Juist ja, alles behalve begrepen.

2. Erken

Begrip is echter iets waar je naar moet streven om je kind op het juiste pad te helpen. Toon dat je kind negatieve gedachte over zichzelf mag hebben door niets te ontkennen, noch je kind ervan te overtuigen dat het eigenlijk zo erg niet is. Als troost kun je eventueel wijzen op het feit dat het deze keer niet gelukt is. Dat is frustrerend, maar dat betekent niet dat het een volgende keer niet kan lukken.

3. Interesse

Het klinkt heel logisch, maar het valt niet altijd mee om met volle interesse naar je kind te luisteren. Want er staan nog patatjes op het vuur en kleine zus staat net op het punt om een mooie tekening op de muur te maken.

Probeer daarom wekelijks actief tijd vrij te maken voor ieder kind. Op die momenten krijgt je kind de kans om dingen te vertellen die hij of zij niet zomaar op tafel zou gooien tijdens het avondeten. Wanneer dat gebeurt kun je interesse tonen door door te vragen naar die onderwerpen. Wat vind je kind zo leuk aan gitaarles? Welk spel speel je kind op de speelplaats?

4. Voorbeeld

Zoals steeds geldt dat je je kind het best iets kunt leren door zelf het voorbeeld te geven. Toon daarom hoe jij omgaat met fouten, hoe jij omgaat met een situatie waarin je gefrustreerd bent met jezelf.

5. Proces

Ten slotte is het belangrijk om je kind te prijzen. Focus daarbij vooral op het proces dat je kind doormaakt. ‘Wauw, die rekensommen gingen vandaag precies veel vlotter dan gisteren. Heb jij stiekem geoefend?’ is op termijn veel positiever dan het prestatiegerichte ‘wauw, deze keer heb je geen enkele fout gemaakt’.

Ook interessant:

Bron: apetrots

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Wat kun je doen als je kind negatief over zichzelf praat?
Sluiten