Jill
Jill Kids 31 aug 2019

Wat kun je doen als je kind zich altijd met anderen vergelijkt?

Vanaf vier jaar gaat je kind meer letten op hoe anderen eruit zien en wat ze doen. Vanaf dat moment gaat je kind zichzelf vanaf een afstand bekijken en ziet hij of zij hoe anderen anders kunnen zijn. Dat is niet per se slecht, maar het kan wel helpen om je kind positieve conclusies te leren trekken.

Wat kun je doen als je kind zich met anderen vergelijkt?

Inspiratie uit anderen halen

In plaats van te focussen op je beperkingen kun je ook van anderen leren waar je nog kunt groeien of bijleren. Probeer dat je kind duidelijk te maken. Lukt het jouw kind bijvoorbeeld niet om iets te doen, vraag dan: “Hoe doet die persoon dat?” of “Weet je hoe die persoon reageert als het even niet lukt?” waarbij je dan verwijst naar iemand die er wel in slaagt. Op die manier kan je kind inspiratie op doen om zelf ook beter te worden in iets.

Verplaats de focus

Als je kind juist gefrustreerd raakt omdat het iets niet kan, wat een ander kind al wel kan, is het een goed idee om de focus even te verplaatsen naar alle dingen die je kind al wel kan. Neem er bijvoorbeeld enkele babyfoto’s bij en praat over wat je kind sinds dan allemaal al heeft bijgeleerd: praten, fietsen, lopen, zingen, knippen met een schaar, … Daarbij kun je er ook op wijzen dat al die dingen niet van de eerste keer lukten, maar dat het veel oefening vergde.

Help te relativeren

Als je kind merkt dat een klasgenootje het veel beter heeft gedaan op een toets, kan het zijn dat ‘ie panikeert. In zo’n geval is het belangrijk je kind te helpen relativeren, niet door te zeggen dat het niet erg is, wel door gericht vragen te stellen zodat ‘ie dat zelf inziet. Vraag ‘m of dat nu echt zo erg is, wat het betekent en wat het ergste is dat er kan gebeuren. Door door te vragen kan je kind tot de conclusie komen dat zijn initiële gedachten (bijvoorbeeld ‘ik zal moeten blijven zitten’) niet altijd de juiste is.

Vergelijk je kind niet met anderen

Uiteraard moet je als ouder niet voortdurend wijzen op het al dan niet betere gedrag van andere kinderen als je niet wilt dat je kind zich voortdurend met anderen vergelijkt. Dat is niet zo simpel als het lijkt want een ‘jouw zus ruimt wel goed op’ glipt al snel over je lippen als je kind alweer weigert om zijn blokken op te ruimen. Wees je bewust van die vergelijkingen en probeer ze te vermijden zodat je kind zich niet onzeker voelt, omdat het denkt dat jij een ander kind beter vindt.

Vergelijk met jezelf

Het geeft veel meer zelfvertrouwen om met jezelf te vergelijken dan als je met een ander vergelijkt. Als iets niet goed lukt, kun je er bijvoorbeeld op wijzen dat het tegenover een maand geleden al veel beter gaat. Dat is veel eerlijker dan jezelf te vergelijken met een ander, want wie weet heeft die ander al wel twee jaar voetbalervaring terwijl jij nog maar een paar maanden voetbalt.

Ook interessant:

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Wat kun je doen als je kind zich altijd met anderen vergelijkt?
Sluiten