Jill
Jill Persoonlijk 6 jun 2019

13 dingen die mentaal sterke vrouwen niet doen

Net als je gewoontes kunt creëren in je routine kun je ook je gedachten trainen om mentaal sterker te zijn. Amy Morin schreef een boek over dingen die mentaal sterke vrouwen niet doen. Wij vatten ze even voor je samen.

1. Zij vergelijken zichzelf niet met anderen

Of het nu op Instagram is, met een collega die wél promotie krijgt of aan de schoolpoort: sociale vergelijking is slopend voor je eigen geluk. Door jezelf te vergelijken met een ander, focus je op jouw onzekerheid in plaats van op je doelen. Dat laatste wil je net wél doen.

2. Zij streven niet naar perfectie

Perfectie is imperfectie. Perfectionisten ervaren zoveel stress om taken perfect te volbrengen dat ze zichzelf vaak voorbij lopen en de prestaties er niet per se beter op worden. Jezelf willen uitdagen is gezond, maar leg de lat niet te hoog.

zachte lippen

3. Zij zien kwetsbaarheid niet als een zwakte

In kwetsbaarheid zit een kracht. Anderen om hulp vragen en durven toegeven dat je niet altijd alles weet of hoeft te weten, is júíst een sterke eigenschap.

4. Zij laten hun onzekerheid niet in de weg staan om doelen te bereiken

Iedereen is onzeker, ook al zeggen ze van niet. Niets mis mee. Maar wel zonde als negatieve gedachten je stoppen om je doelen te bereiken. Geloof daarom vooral niet alles wat je brein je probeert te vertellen (“ik ben niet goed genoeg, ik kan dit niet”), want je brein onderschat jou. Je kan meer dan je denkt, wedden?

verlovingsring voor jezelf

5. Zij overdenken niet alles

Veel denken, en dan vooral overdenken, is iets waar vrouwen erg goed in zijn. Toch is het een eigenschap die mentaal sterke vrouwen (in de mate van het mogelijke) loslaten. Hoe vaker je over alles heen gaat, hoe onzekerder je wordt en hoe meer je gevaar in elke situatie ziet. Een oplossing? Verdoe geen tijd aan overdenken, maar besteed die tijd liever aan een oplossing bedenken voor het probleem.

6. Zij zijn niet bang om een uitdaging aan te gaan

Uit je comfort zone treden is eng, maar een mentaal sterke vrouw gaat die managersfunctie of dat confronterende gesprek toch niet uit de weg. Waarom? Zo’n gesprekken of uitdagingen vermijden zorgt er enkel voor dat je vast komt te zitten. Door jezelf te confronteren met je angsten, bouw je uiteindelijk zelfvertrouwen op.

7. Zij zijn niet bang om de regels te overtreden

Regels zijn er om gebroken te worden, zo luidt het cliché. Juist door je af en toe buiten de gebaande paden te begeven kan je een verschil maken.

studentenjob kassa supermarkt

8. Zij halen geen anderen naar beneden om zichzelf beter te voelen

Het is makkelijk om af en toe uit te halen naar een ander, gewoon om jezelf even iets beter te voelen. Maar écht sterk word je er niet van. Mag je iemand niet? Focus je dan liever op jezelf en jouw doelen in plaats van op de slechte kanten van een ander.

9. Zij laten zich niet door anderen stoppen

Of iemand je nu vertelt dat je iets niet kan, je er niet voor gemaakt bent, je niet bent aangenomen voor een baan; anderen kunnen je alleen stoppen, als jij ze die vrijheid geeft. Mentaal sterke vrouwen laten zich niet in de weg zitten, óók niet bij tegenslagen.

10. Zij geven zichzelf niet de schuld als er iets slechts gebeurt

Jezelf de schuld geven van dingen die buiten jouw macht liggen, brengt je niet ver. Natuurlijk kan je jezelf tot op zekere hoogte verantwoordelijk houden voor dingen die misgingen, maar ook dat is menselijk. Slechte keuzes gemaakt? Dan heb je er in elk geval van geleerd, handig voor de volgende keer! Accepteren, leren en verder gaan.

nieuwsgierig als een kind

11. Zij blijven niet stil

Vrouwen komen in het algemeen minder aan het woord dan mannen. In sociale omgevingen, maar ook in vergaderingen. Mentaal sterke vrouwen zitten niet stil, maar laten zichzelf horen.

12. Zij zijn niet bang zich verder te ontwikkelen

Hoe ouder je wordt, hoe meer je zal veranderen. Je kennis, voorkeuren en misschien ook interesses. Mentaal sterke vrouwen veranderen en ontwikkelen vrolijk mee. Zij staan open zichzelf te herontdekken, of dat nu is om op je 40ste van job te veranderen of op latere leeftijd je spiritualiteit te ontdekken. Learn and grow as you go!

13. Zij zijn niet bang voor hun eigen succes

Succes kan soms best eng zijn, je wilt immers niet arrogant overkomen of te ambitieus zijn. Geeft iemand je een compliment? Schuif het niet door naar een ander, maar accepteer het en probeer ‘dankjewel’ te zeggen.

Lees ook: Deze dingen doe je beter niet als je een mentaal sterk kind wilt opvoeden

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
13 dingen die mentaal sterke vrouwen niet doen
Sluiten