Britt
Britt Kids 10 apr 2019

Van Sparta tot Rome: gelijkenissen tussen de opvoeding van vroeger en nu

De manier van opvoeden is door de jaren heen sterk veranderd. Toch zijn er verschillende gelijkenissen terug te vinden met onze (zeer) verre voorouders.

Romeinen

Het beeld dat enkel mama de kinderen opvoedt, is gelukkig helemaal passé. Ook papa’s steken graag de handen uit de mouwen om de kinderen op te voeden (lees: de nieuwe man bestaat wel degelijk). In de tijd van de Romeinen nam de vader deze opvoedingstaak ook al op zich, maar enkel bij de zonen. Wist je dat de zoon pas zijn eigen beslissingen mocht nemen na de dood van zijn vader? Mag je zoon even blij zijn dat de tijden toch een beetje veranderen.

verwachtingen eerste maand met baby

Sparta

Je dochter naar de judoles of de voetbaltraining brengen, is tegenwoordig niet meer dan normaal geworden. Het is al een tijdje geen taboe meer dat meisjes ook graag sporten doen die vroeger enkel door jongens werden beoefend.

Bij de Spartanen werd dit vroeger zelfs heel serieus genomen. Jongens kregen al vanaf hun 7 jaar training voor hun latere militaire opleiding, maar ook meisjes kregen verplicht een sportopleiding om sterk en fit te worden. Vechtsport een sport voor jongens? Niet volgens de Spartanen en niet volgens de huidige opvoedtrends.

Lees ook: Vechtsport voor kinderen: 5 dingen die je moet weten

Kleedjes

Niets is zo fijn om rond te kunnen paraderen in een jurkje. Bovendien is het ook enorm praktisch als je even naar het toilet moet. In de middeleeuwen keken mensen er dus niet raar van op als jongetjes tot hun vijf jaar ook een soort kleedje droegen. Veel handiger dan die vervelende en onpraktische broekjes! Past helemaal in de recente trend van genderneutrale opvoeding en kinderkleding. Roze voor meisjes en blauw voor jongens? Nee bedankt! Veel ouders kiezen tegenwoordig bijvoorbeeld voor een ‘neutrale’ kleur zoals groen.

 

Wil je kind (en stiekem jij ook) meer weten over geschiedenis? Maak dan nu kans op het kinderboek ‘De zijderoutes’ door je in te schrijven via deze winactie. Veel succes!

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Reageer op artikel:
Van Sparta tot Rome: gelijkenissen tussen de opvoeding van vroeger en nu
Sluiten