Jill dhondt
Jill dhondt Persoonlijk 16 jul 2018

Welk type ouder ben jij?

Iedere ouder is anders en iedereen heeft zijn eigen stijl van opvoeden. Maar Amy Morin, psychotherapeut, merkte dat er vier types waar ouders bij kunnen aansluiten. In welk type ouder kan jij jezelf herkennen?

type ouder

1. De alles-mag-alles-kan-ouder

Laat je je kleintje alles zelf uitzoeken? Grote kans dat je een relaxte ouder bent. Je kunt je baby prima in een andere kamer laten spelen of zelf naar school laten lopen als het wat ouder is. Je laat je kind er zelf achter komen wat het wel en niet leuk vindt.

2. De structuur-is-alles-ouder

De gestructureerde ouder staat regelrecht tegenover de eerste, losse ouder. In plaats van dat je je kind alles zelf laat uitzoeken, zorg je ervoor dat er zo veel mogelijk regeltjes zijn. Vaste tijden voor spelen, slapen, eten, huiswerk, televisie, enzoverder. Er is geen ruimte voor discussie, want jullie hebben een vaste routine. Bord niet leeggegeten, zonder dessert naar bed! Misschien werken jullie zelfs wel met een scrum-bord.

3. De mijn-kind-verdient-het-beste-ouder

Eigen kind, schoon kind. Iedere ouder beschouwt haar of zijn kind als perfect. Iedereen wil het beste voor hun kindje, maar sommigen gaan daar nog een stapje verder in. Ben jij een ouder die de andere mama’s in de speeltuin aanspreekt als hun kinderen de glijbaan te lang bezet houden? Dan is de kans groot dat jij dit type ouder bent.

4. De ik-steun-mijn-kind-ouder

Hoewel er geen goed of fout is, bestempelt Amy Morin dit laatste type als het beste. Deze papa’s en mama’s hebben weliswaar hoge verwachtingen, maar helpen hun kinderen vooral in wat zij zelf willen. Je laat je baby niet zomaar opgeven als hij zijn driehoekig blokje in het vierkante gaatje probeert te stoppen, maar helpt om het juiste gaatje te vinden. Dat zou dé balans zijn tussen je kind voldoende vrijheid geven en genoeg structuur bieden.

Lees ook: Dit type moeder ben jij volgens je sterrenbeeld

Bron: inc

Reageer op artikel:
Welk type ouder ben jij?
Sluiten