Lissa
Lissa Persoonlijk 2 apr 2019

Wereld Autismedag: hoe ga je om met een partner met autisme?

Leven met autisme is niet altijd vanzelfsprekend, en ook voor de omgeving vergt het enige aanpassing. Hoe ga je bijvoorbeeld om met een partner met autisme? Jammer genoeg bestaat daar geen handleiding voor en beleeft iedereen autisme anders, maar hier zijn toch enkele tips om je op weg te helpen.

1. Bespreek niet te veel zaken in één keer

Wanneer je heel wat te bespreken hebt met je partner, spreid je die best over een aantal dagen. Wanneer je geliefde te veel informatie moet opnemen in één keer, kan hij overprikkeld geraken en krijg je misschien helemaal geen antwoord.

2. Wees direct en concreet

Wanneer je iets zegt, wees dan direct en wind er niet te veel doekjes om. Zeg waar het op staat en deel bijvoorbeeld mee wanneer je je partner gaat omhelzen. Daardoor vermijd je dat hij/zij voor verrassingen komt te staan. Heb je iets van hem/haar nodig? Gebruik dan de 5 W’s + H (wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe) om duidelijk te schetsen wat hij/zij moet doen en wat jij gaat doen.

3. Zorg voor regelmaat

Stofzuig je de woonkamer altijd op zondag? Prik dan een exact uur in je agenda zodat je partner zich daar aan kan houden. Stel eventueel ook een schema op met daarop wanneer je wat doet, je zal zien dat dat een hemel op aarde is voor je geliefde.

partner met autisme - planning

4. Schaaf je kennis over autisme bij

Als je weet wat autisme is, wat het met zich meebrengt en welke types er zijn, is de kans groter dat je beter kunt omgaan met een partner met autisme.

5. Ga er niet vanuit dat je partner aanvoelt dat er iets mis is

Ligt er iets op je maag of voel je je slecht in je vel? Ga er dan niet vanuit dat je partner dat wel zal aanvoelen, want bij autisme is het gebrek aan inlevingsvermogen vaak groot. Daardoor kan het vaak lijken alsof hij/zij emotioneel ongevoelig is, wat niet het geval is.

6. Aanrakingen en seksualiteit

Bij mensen met autisme is sensorische gevoeligheid ook vaak een issue. Veel mensen met autisme ervaren harde drukkingen als leuker dan zachte aanrakingen. Maak dus snel duidelijk wanneer je lief je pijn doet – doordat hij je bijvoorbeeld té hard knuffelt – en praat samen over wat je (minder) fijn vindt. Zo kunnen jullie rekening houden met elkaar.

partner met autisme - aanrakingen en seksualiteit

7. Praat met professionals

Voel je dat het moeilijk is om met een partner met autisme om te gaan? Ga dan samen eens praten met een psycholoog of psychiater. Daar kun je je hart luchten en hij of zij zal je nog tips kunnen geven.

Dit autismerapport vind je misschien ook interessant:

Het rapport van een kind met autisme

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Reageer op artikel:
Wereld Autismedag: hoe ga je om met een partner met autisme?
Sluiten