Jill
Jill Persoonlijk 28 aug 2018

Werkende mama, voel je niet langer schuldig tegenover je gezin

Het is niet langer een taboe dat ook mama uit werken gaat. Maar dat maakt niet dat je je als werkende mama nooit schuldig voelt tegenover je gezin omdat je alweer moet overwerken. Dat is niet langer nodig, want voor je kinderen hangen er ook voordelen vast aan jouw professionele toewijding.

In de jaren stillekes

Vroeger was het logisch dat mama’s thuis bleven: iemand moest immers de opvoeding van de vijftien kinderen des huizes op zich nemen. Van kinderopvang was nog geen sprake. Maar nu de gezinnen kleiner worden en er meer opvangmogelijkheden zijn geldt dat niet meer. Eigenlijk is er dus niets om je schuldig over te voelen, toch? Makkelijker gezegd dan gedaan, we know. Want je wil natuurlijk niet dat je kind zich niet geliefd voelt of denkt dat ‘ie op de tweede plaats komt.

Empathie en carrière

In 2012 kwam Harvard al met enkele resultaten van een onderzoek naar het effect van werkende moeders op hun kroost. Kathleen McGinn, professor aan Harvard, en haar collega’s kwamen tot de conclusie dat dochters van een werkende mama vaak zelf ook hoger op de professionele ladder klimmen. Zonen worden professioneel niet beïnvloed door een werkende moederfiguur, maar zijn wel empathischer. Zo zijn ze bijvoorbeeld meer geneigd te helpen in het huishouden en voor andere gezinsleden te zorgen.

Gendergelijkheid

In 2015 publiceerde Kathleen McGinn een diepere analyse. Daarin benadrukt ze dat er “weinig dingen zijn die een groter effect hebben op genderongelijkheid.” Door al van jongs af aan thuis twee ouders te zien die op gelijke voet als team samenwerken vallen kinderen van een werkende mama later op de werkvloer minder snel terug op ingebakken genderstereotiepen.

Niet verwaarloosd

In 2018 sloot diezelfde McGinn een nieuw onderzoek af. Na ondervraging van meer dan 100.000 Amerikaanse en Britse mannen en vrouwen bleek dat kinderen van werkende moeders als volwassenen net zo gelukkig waren dan kinderen van mama’s die niet uit werken gingen.

In haar TEDTalk van 2017 praat Irene Mora over haar werkende mama en hoe dat haar als jongvolwassene gevormd heeft. Daarin bevestigt ze wat de studie aantoont: ze is gelukkig en ze is ervan overtuigd dat ze een completere persoon is die zelf beter voorbereid is op het leven als volwassene.

Dat allemaal dankzij de sterke moederfiguur die gepassioneerd was door haar job toen ze jonger was. Op het einde van haar presentatie wordt ze zelfs emotioneel. “Het is niet omdat je je moeder niet voortdurend ziet dat je niet weet dat ze er voor je is.”

Je schuldig voelen als werkende mama is dus echt niet nodig. Integendeel: je bent een voorbeeld voor je dochter en toont aan je zoon dat mama en papa gelijk zijn. Dat zijn lessen die je hen wil meegeven, toch?

Lees ook: Levenslessen van bekende moeders die uit werken gaan

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Werkende mama, voel je niet langer schuldig tegenover je gezin
Sluiten